Naszło mnei na ostre danie. Co tu zrobić, co tu zrobić. I oto objawił się inny przepis na danie, które już było. Bo jeśli chodzi o ostre danie to bogracz jest najlepszym przykładem. Po za tym oprócz tego, że nie brak mu pikanterii to jeszcze ma w sobie wszystko co lubię: mięso, warzywa, ziemniaki. Jedno danie – a tak syte. Taki właśnie jest bogracz.
Składniki na bogracz:
50 dag chudej łopatki wieprzowej, 3 papryki czerwone, 4 cebule, 4 pomidory, 2 ząbki czosnku, 8 ziemniaków, koncentrat pomidorowy, papryka ostra, sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Pokrojone w kostkę mięso smażymy na smalcu. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę: cebulę, czosnek, paprykę, pomidory. Wszystko przyprawiamy sypką i ostrą papryką, solą i pieprzem. Następnie dolewamy wodę, tak aby przykryć składniki i dusimy jakąś godzinę.
Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy ze wszystkimi składnikami do miękkości. Na koniec dodajemy 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego i gotowe.