Ostatnio szczególnie upodobałem sobie śródziemnomorski sposób przyrządzania zup, szczególnie zupa grzybowa ugotowana w ten sposób jest wyjątkowo smaczna, a to za sprawą wcześniej uduszonych grzybów. Proces ten wydobywa z grzybów ich doskonały i niepowtarzalny smak. Bo zupa grzybowa przygotowana w ten sposób jest klarowna, co bardzo mnie cieszy i oczywiście dietetyczna. Także do dzieła!
Składniki:
Kilka dużych i świeżych borowików (lub innych grzybów), 2 marchewki, 1 pietruszka, nieduży kawałek selera, kawałek cebuli, 5 ziemniaków, natka pietruszki, olej, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól i pieprz, bulion warzywny, jak ktoś nei lubi gotowac to może być z kostki :)
Przygotowanie:
Do dużego garnka wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy kolejno: pokrojone w kawałki grzyby, jarzyny (marchewkę, pietruszkę, selera), pokrojoną w piórka cebulę i ziemniaki.
Dodajemy przyprawy. Wszystko dusimy pod przykryciem 30 minut i podlewamy delikatnie wodą. Po tym czasie wlewamy przygotowany wcześniej bulion.
Zupę gotujemy jakieś 15 minut i podajemy gorącą posypaną natką pietruszki.
Smacznego!