W Polsce cukier jest drogi. Winien temu jest premier Tusk. Tyle zrozumiałam. Nie rozumiem, dlaczego to ma być negatywny zjawisko.
Spójrzmy na to w ten sposób: Drogi cukier powoduje, ze Polacy kupują mniej cukru.
Konsekwencja: Jeden czynnik do rozwoju próchnicy znika.
A ja jest dzisiaj?
"Stan zdrowia jamy ustnej 18-latków w Polsce jest porównywalny do stanu obserwowanego w krajach rozwiniętych w latach 60 i 70-tych ubiegłego stulecia, co dowodzi że nadal w stosunku do niektórych krajów jesteśmy zacofani o 50 lat"
Średnią wartość wskaźnika próchnicy (DMFT) 12-to latek można sobie obejrzeć w tej tabeli:
http://www.whocollab.od.mah.se/euro.html
Poland |
1985
1991
1992
1998
2000
2003 |
4.4
5.1
5.1
4.0
3.8
3.2 |
Konkluzja: Cena cukru to część ogólnopolskiego programu zwalczania próchnicy.