Pola Neis Pola Neis
345
BLOG

Tournedos ...z drobiu w Opatowie

Pola Neis Pola Neis Rozmaitości Obserwuj notkę 7

 Restauracja Żmigród położona jest w samym sercu uroczego Opatowa. Miejscowości leżącej przy  skrzyżowaniu dróg: nr 9 Radom - Rzeszów i nr 74 Kielce - Kraśnik. Nazwa lokalu nawiązuje do wcześniejszej nazwy miejscowości.

Na wprost letniego ogródka restauracji jest kamienica (po drugiej stronie ulicy),  w której znajduje się zejście do  podziemnej trasy turystycznej. Po prawej zaś stronie widać wieże najważniejszego i zarazem najstarszego (z XII wieku) zabytku miasta - kolegiaty św. Marcina

Na obiad zamówiłam tournedos z drobiu w sosie rodzynkowo-cebulowym.

Co to jest tournedos?

Jak podaje słownik terminów kulinarnych, tournedos to francuskie danie składające się ze smażonego na maśle wołowego filet mignon, podawanego z foie gras i truflami. W prawie wszystkich dostępnych przepisach kulinarnych mięso wołowe jest podstawą tego dania.  Christopher Konkel na swoim blogu kulinarnym napisał, iż jeśli wykorzystamy inny rodzaj mięsa, np. polędwicę wieprzową, to mamy wówczas polędwicę a’la tournedos. Podążając tym tokiem, to zamówione danie w opatowskiej restauracji powinno nazywać się: „danie z drobiu a'la tournedos”. Nie było bowiem ani mięsa wołowego, ani foie gras oraz trufli. Co do foie gras, to warto wiedzieć, iż  jest produktem, który wzbudza bardzo wiele kontrowersji. To rodzaj pasztetu produkowanego z wątróbek specjalnie tuczonych gęsi bądź kaczek. Największym producentem i konsumentem tego delikatesu jest Francja. 

Przechodząc do meritum

Na posiłek musiałam poczekać  ok. 30 min. Podane danie było lekkie, aromatyczne i …kolorowe. Mięso miękkie i soczyste, upieczone w ziołach. Sos ze słodkimi rodzynkami i peklowanymi cebulkami był niezwykle ciekawy w smaku. Wszystko doskonale uzupełniały gotowane warzywa i surówka z marchewki.

W karcie dań, poza akcentami francuskimi, pełno jest propozycji dań kuchni rodzimej. Z zup są to m.in. żur opatowski, barszcz czerwony (serwowany z uszkami lub pasztecikiem), rosół z makaronem. Z dań z wieprzowiny jest np. schab po królewsku, karczek z grilla, golonka bez kości, a z wołowiny zraz wołowy. Nie brakuje też ryb i dań jarskich, no i oczywiście deserów  (np. panna cotta  - pudding podawany z bitą śmietaną). Ceny są średnie. Za tournedos z warzywami zapłaciłam 28 zł. 

Zobacz galerię zdjęć:

Pola Neis
O mnie Pola Neis

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości