„Wolność jest w naturze”
25 lat temu Polska symbolicznie odzyskała wolność w wyborach do Sejmu 4 czerwca 1989r. W rocznicę tych wydarzeń Ministerstwo Środowiska i Lasy Państwowe wytyczyły 25 ścieżek biegowych na terenie 17 regionalnych dyrekcji Lasów Państwowych. Ścieżki zaczynają się i kończą przy parkingach leśnych i miejscach postoju pojazdów. Doskonale nadają się do spacerów, joggingu, jazdy na biegówkach czy nordic walkingu. Proponowane dystanse to między 5 a 10 km, ale są także skrócone warianty tras dla mniej zaawansowanych. Część z tras wyposażona jest w przyrządy do ćwiczeń siłowych na świeżym powietrzu.
Jedna z takich ścieżek znajduje się przy drodze krajowej nr 72 (Łódź - Rawa Mazowiecka) w miejscowości Paprotnia (k. Brzezin). Początek trasy znajduje się przy parkingu leśnym. Ścieżka ma 5 km długości, przebiega przez Park Krajobrazowy Wzniesień Łódzkich, wzdłuż niej dominuje ponad stuletni drzewostan bukowy. Teren, przez który biegnie nosi także nazwę: Uroczysko Paprotnia. Na trasie zainstalowano przyrządy do ćwiczeń siłowych oraz miejsca odpoczynku.
Uroczysko Paprotnia
Uroczysko Paprotnia położone jest przy północnej stronie drogi Łódź - Brzeziny, w dorzeczu górnego odcinka Mrożycy. Las ma 64 ha powierzchni i zdominowany jest przez kwaśną buczynę niżową (wiek drzew to około 100 lat). Obszar uroczyska ma dość urozmaiconą powierzchnię terenu z niewielkimi obniżeniami nisz źródliskowych.
Polikowe kotlety grzybowe
„Polikowe kotlety grzybowe” - regionalny produkt kulinarny - przygotowywane przez Koło Gospodyń Wiejskich z pobliskiej wsi Polik, nawiązują do tradycyjnej kuchni Polski środkowej obfitującej w różnorodne dania z grzybami. Stanowią wspaniałą potrawę postną.
Grzyby, które używane są do sporządzenia kotletów pochodzą z lasów Parku Krajobrazowego Wzniesień Łódzkich.
Składniki:
Grzyby suszone, grzyby gotowane mrożone, cebula, bułki zwykłe(czerstwe), jaja, bułka tarta, pieprz, sól, jarzynka.
Wykonanie:
Grzyby suszone obgotować, dodać do nich grzyby mrożone i odcedzić na durszlaku. Cebulę przekroić na połowę, którą następnie należy włożyć na rozgrzaną patelnię z tłuszczem i zeszklić. Odcedzone grzyby włożyć do miski, dołożyć do nich cebulę, drobno pokrajane bułki, razem zmielić na maszynce.
Następnie do zmielonej masy dodać jaja oraz przyprawy do smaku (sól, pieprz, jarzynkę) i dokładnie wymieszać. Formowane kotlety panierować w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Podawać ciepłe z zupą grzybową.