Ciasto o bardzo oryginalnym smaku. Jest połączeniem tradycyjnego jabłecznika i tarty. Podajemy go na ciepło, choć po przestudzeniu też jest pyszne.
Przygotowanie szarlotki może być świetnym pomysłem na spędzenie wolnego czasu, który najczęściej marnujemy przed telewizorem. Może też być dobrym pretekstem do koleżeńskiego spotkania lub w gronie rodziny. Chyba warto spróbować, by potem móc delektować się jej wyjątkowym smakiem?
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 2 godz.
Ciasto:
50 dag mąki
15 dag cukru pudru
20 dag masła roślinnego
4 żółtka
2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
Szczypta soli
Nadzienie:
1,5 kg jabłek
15 dag zwykłego cukru
75 g płatków migdałów
10 dag skórki pomarańczowej kandyzowanej
Garść rodzynek
Krem:
1,5 szklanki mleka
10 dag cukru
Torebka cukru waniliowego
5 dag mąki
10 dag masła roślinnego
3 żółtka
Sposób przygotowania:
Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę. Smażyć w rondlu z pozostałymi dodatkami. Miękkie zestawić z ognia, wystudzić. Z podanych składników zagnieść ciasto. Ułożyć w formie (wyłożonej papierem do pieczenia) na grubość 2 cm, uformować brzegi na wysokość ok. 1 cm. Spód nakłóć widelcem. Podpiec (przez ok. 20 min) na jasnożółty kolor w nagrzanym do 200 st. C piekarniku. Z podanych składników przygotować krem: wszystko starannie połączyć i ciągle mieszając zagotować na małym ogniu. Po zestawieniu mieszać aż do ostudzenia. Jabłka ułożyć na podpieczonym spodzie. Na jabłka wyłożyć krem. Posypać odrobiną cukru i wstawić na kilka minut do piekarnika, by wszystko się zarumieniło.