Pola Neis Pola Neis
354
BLOG

Francuska szarlotka

Pola Neis Pola Neis Rozmaitości Obserwuj notkę 3

Ciasto o bardzo oryginalnym smaku. Jest połączeniem tradycyjnego jabłecznika i tarty. Podajemy go na ciepło, choć po przestudzeniu też jest pyszne.

Przygotowanie szarlotki  może być świetnym pomysłem na spędzenie wolnego czasu, który najczęściej marnujemy przed telewizorem. Może też być dobrym pretekstem do koleżeńskiego spotkania lub w gronie rodziny. Chyba warto spróbować, by potem móc delektować się jej wyjątkowym smakiem?

Ilość porcji: 16

Czas przygotowania: 2 godz.

Ciasto:

50 dag mąki

15 dag cukru pudru

20 dag masła roślinnego

4 żółtka

2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego

Szczypta soli

Nadzienie:

1,5 kg jabłek

15 dag zwykłego cukru

75 g płatków migdałów

10 dag skórki pomarańczowej kandyzowanej

Garść rodzynek

Krem:

1,5 szklanki mleka

10 dag cukru

Torebka cukru waniliowego

5 dag mąki

10 dag masła roślinnego

3 żółtka

Sposób przygotowania:

Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę. Smażyć w rondlu z pozostałymi dodatkami. Miękkie zestawić z ognia, wystudzić. Z podanych składników zagnieść ciasto. Ułożyć  w formie (wyłożonej papierem do pieczenia) na grubość 2 cm, uformować brzegi na wysokość ok. 1 cm. Spód nakłóć widelcem. Podpiec (przez ok. 20 min) na jasnożółty kolor w nagrzanym do 200 st. C piekarniku. Z podanych składników przygotować krem: wszystko starannie połączyć i ciągle mieszając zagotować na małym ogniu. Po zestawieniu mieszać aż do ostudzenia. Jabłka ułożyć na podpieczonym spodzie. Na jabłka wyłożyć krem. Posypać odrobiną cukru i wstawić na kilka minut do piekarnika, by wszystko się zarumieniło.   

Zobacz galerię zdjęć:

Pola Neis
O mnie Pola Neis

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości