Smakołyki Alergika Smakołyki Alergika
1191
BLOG

żydowska penicylina

Smakołyki Alergika Smakołyki Alergika Rozmaitości Obserwuj notkę 29

Dobry wieczór! To mój pierwszy wpis na salonie24. Mam nadzieję, że zgodnie ze strategią ogłoszoną przez Bognę Janke, salon24 jest również miejscem dla bloga o tematyce kulinarnej. Będę w nim przedstawiała przepisy dla osób z ograniczeniami w diecie. Coś ciekawego znajdzie się dla alergików i wegan, ale także dla NieAlergików i NieWegan. Czasem będzie też bez cukru, i bez mąki pszennej.

Niektórzy z Państwa już mnie znają, bo głosowali na Smakołyki Alergika w konkursie Blog Roku. Z wielkim powodzeniem. Bardzo dziękuję!

Na żydowską penicylinę, przydatną zwłaszcza w okresie przeziębień, potrzebne będzie:

podwójna pierś z kurczaka
4 marchewki
pietruszka
1/4 selera
1/3 pora
2 liście laurowe
2-3 ziela angielskie
6 ziarenek pieprzu
sól do smaku

Wszystkie składniki (prócz soli) włożyć do garnka i zalać lodowatą wodą. Postawić na średnim ogniu (pod przykryciem) i powoli doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień do minimum i "pyrkać" rosół 2 godziny. Po tym czasie posolić i gotować jeszcze godzinę na jak najmniejszym ogniu. Rosołek musi się bardzo powoli gotować - to ważne. Odstawić na 15 minut i przecedzić. Popijać po kubeczku, jak najcieplejszy.

Zapraszam na swój główny blog oraz do księgarni Coryllusa, w której można kupić moją książkę.


 

 

 

 

 

 

 

 

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości