smartfood smartfood
3662
BLOG

Aspartam - Historia pewnej trucizny

smartfood smartfood Nauka Obserwuj temat Obserwuj notkę 8

O aspartamie napisano już wiele. Moim zdaniem – informacji o tej substancji nigdy za wiele :-).
Substancja ta jest przykładem bezkompromisowej walki o zysk pewnej korporacji, mimo wielu zarzutów, obaw  i kontrowersji wokół niej.
Wielu z was na pewno słyszało o Aspartamie – można go spotkać w wielu różnych produktach spożywczych np. w gumie do żucia, "sokach" w kartonikach czy kolorowych napojach gazowanych, farmaceutykach (tabletki musujące i do ssania) oraz w niemal wszystkich produktach "dietetycznych" i "zero"  (pewnie masz gdzieś pod ręką któryś z tych cudownych produktów – przeczytaj etykietę ze składem).

Aspartam jest organiczną substancją słodzącą, o krystalicznej postaci, która jest 100-200 krotnie słodsza od białego cukru. Został odkryty przypadkowo w Grudniu 1965 r. w USA, kiedy to James Schlatter, Chemik firmy G.D. Searle & Company, pracował nad lekiem przeciw czyrakom.  Podczas krystalizacji Aspartamu z Etanolu - substancja dostała się na jego palce. Nieświadomy James włożył palce do ust i... Eureka ! Odkrył nieziemską słodycz Aspartamu ;-).
G.D. Searle zleciła badania nad aspartamem Dr. Harry Waisman'owi, dyrektorowi Laboratorium Uniwersytetu w Wisconsin. Rok później, przekazał on wyniki badań – 7 Małpom podawano mleko z aspartamem. 1 z małp zmarła, zaś u 5 osobników stwierdzono poważną epilepsję z silnymi konwulsjami i utratą świadomości. Dr. Waisman zmarł nieoczekiwanie w roku 1971. Badania te nie zostały uwzględnione we wniosku o dopuszczenie Aspartamu, kierowanemu przez firmę Searle do FDA  (United States Food and Drug Administration – agencja odpowiedzialna za bezpieczeństwo żywności i leków, promocję zdrowego stylu życia i kontrolę nad substancjami używanymi w produkcji farmaceutycznej i przemyśle spożywczym). Także w latach 70'tych, neurolog John W. Olney odkrył, że podawanie aspartamu doustnie myszom, powoduje poważne uszkodzenia mózgu. Badania te również nie został uwzględnione przez G.D Searle. W 1971 , Ann Reynolds – pracownik laboratorium G.D Searle potwierdziła neurotoksyczność aspartamu podawanego myszom. Badania te także zostały zignorowane. W 1974 (przed wypuszczeniem Aspartamu na rynek) Dr. John Olney, James Turner i Label, Inc. (Legal Action for Buyers' Education and Labeling) złozyli oficjalny protest twierdząc, że w ich przekonaniu aspartam może powodować uszkodzenia mózgu, szczególnie u dzieci.

26 Lipca, 1974 roku FDA dopuściła Aspartam do obrotu, ograniczając jednak jego zastosowanie do: sypkich zamienników cukru (słodziki), pastylek do ssania oraz gum do żucia.

Światowa kariera aspartamu, jako rzekomo zdrowszego substytutu cukru, rozpoczęła się w roku 1980, kiedy to FDA uznała Aspartam za substancję bezpieczną dla zdrowia, pomimo licznych ostrzeżeń naukowców i publikowanych badań, świadczących o jego szkodliwości. Swój czynny udział w "przepchnięciu" wniosku miał Donald Rumsfeld.

W roku 1985 firma G.D Searle została przejęta przez Koncern Monsanto, zmieniając nazwę na NutraSweet Company. Koncern Monsanto, poprzez kontrowersje z nim związane, zasługuje na oddzielny artykuł ;-).

W 1992, firma NutraSweet podpisał umowę z koncernami CocaCola i PepsiCo czyniąc z NutraSweet Company ich preferowanym dostawcą aspartamu. Patent na aspartam wygasł  14 Grudnia 1992 roku, co pozwoliło firmom chemicznym na całym świecie rozpocząć produkcję aspartamu pod innymi nazwami handlowymi.

Brzmi jak dobra teoria spiskowa, prawda?:-).

Fakty jednak mówią same za siebie. W sprawie aspartamu dopuszczono się oszustw i nadużyć, wliczając w to łapówki i badania na zamówienie. Poprzez agresywny marketing zbudowano obraz sztucznych słodzików jako bezpiecznych i zdrowych substytutów cukru, które pozwalają na "delektowanie" się słodkim smakiem bez obawy o kalorie.

Czy na pewno nie ma się czym martwić? Dlaczego ta słodka substancja wzbudza takie kontrowersje? Skoro została dopuszczona do obrotu na całym świecie, musi być przecież bezpieczna ! Badania dowodzą, że bezpieczna nie jest.

Możliwe i dowiedzione naukowo skutki długotrwałego spożywania produktów zawierających sztuczne słodziki:

  • Niewydolności nerek
  • Ryzyko wystąpienia Fibromialgi
  • Drgawki
  • Nagłe, silne bóle
  • Uczucie niedowładu nóg
  • Mrowienie
  • Zawroty głowy
  • "Dzwonienie" w uszach
  • Przewlekłe bóle stawów
  • Nagłe depresje
  • Zaniki pamięci


Najnowsze badania dowodzą, że istnieje związek między wprowadzeniem do obrotu aspartamu, a znacznym zwiększeniem w USA występowania guzów mózgu i chorób reumatycznych w latach 1983-2000.

Będąc na zakupach, dokonujesz wyborów, które mogą mieć poważne konsekwencje dla zdrowia Twojego i Twojej rodziny. Jak dowodzi przykład  Aspartamu – WARTO czytać drobny druczek :-).

smartfood
O mnie smartfood

Nowości od blogera

Komentarze

Pokaż komentarze (8)

Inne tematy w dziale Technologie