Chciałbym się dziś podzielić z Wami prostym przepisem, który powstał nieco przypadkiem gdy chciałem ugotować obiad opróżniając lodówkę z produktów, które mi zostały przed zakupami. To danie będzie smakować każdemu, jest proste, dobrze wyważone smakowo, delikatne.
Składniki :
pierś kurczaka - ok. 400 g kroimy w cienkie paseczki w poprzek włókien.
puszka pomidorów - najlepiej pokrojonych na kawałki, w zalewie, lub po prostu 2-3 średnie pomidory.
cebula - jedna, duża, pokrojona w piórka.
serek mascarpone - w opakowaniu zwykle jest 250 g, nam wystarczy ok. połowy tego.
oliwa z oliwek - koniecznie.
makaron - ja użyłem cienkich wstążek, ok. 400 g.
sól, pieprz, cukier, oregano, czosnek - do smaku.
Pokrojoną pierś kurczaka umieszczamy w naczyniu i mieszamy z połową puszki pomidorów wraz z zalewą i pokrojoną cebulą. Polewamy oliwą z oliwek. Posypujemy solą, pieprzem, oregano i kilkoma ząbkami rozgniecionego czosnku. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
Pozostałą część pomidorów dusimy w dużym rondlu z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy aż do uzyskania jednolitego przecieru. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i oregano.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy pierś kurczaka wraz z marynatą. Smażymy aż mięso będzie nieco przyrumienione, cebula zeszklona i odparuje woda. W międzyczasie podgrzewamy przecier pomidorowy i dodajemy do niego serek mascarpone. Gdy serek się rozpuści, do rondla wrzucamy obsmażonego kurczaka z marynatą. Podgrzewamy na malutkim ogniu nie dopuszczając do wrzenia.
Na tym etapie powinniśmy mieć już zagotowaną wodę na makaron. Makaron gotujemy al dente, a jeśli sos, w którym dusi się pierś kurczaka jest zbyt gęsty, podlewamy wodą z gotowania makaronu. Po odcedzeniu makaronu, wrzucamy go do rondla, mieszamy z kurczakiem i podajemy posypane natką pietruszki.
PS. Pamiętajmy aby makaronu nie hartować zimną wodą i tylko delikatnie odsączyć go z wody. Powinien pozostać trochę wilgotny.