Kuchennik Kuchennik
1401
BLOG

Ryba w sosie pomidorowym

Kuchennik Kuchennik Rozmaitości Obserwuj notkę 7

Jeśli komuś znudziły się smażone ryby, to może skorzysta z tego przepisu? Choćby dla odmiany ;-D

Filety rybne nadają się znakomicie!

Składnik na 3 porcje:

2 filety rybne (np. z miruny) pokrojone w kostkę o boku 2-3 centymetry; średnia cebula, drobno pokrojona; 2 ząbki czosnku (też drobno pokrojone); trzy duże "polne" pomidory, obrane ze skórki i drobno pokrojone; mała puszka mleczka kokosowego; łyżka oleju; sól; chilli, cukier i sok z cytryny do smaku; pęczek natki kolendryi, drobno pokrojonej.

Przygotowanie:

W rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę. Zeszlić, dodać czosnek. Podsmażyć kilka sekund, dodać pomidory. Dusić, aż odparuje część płynu, dodać mleczko kokosowe. Doprawić do smaku (ryba zabierze nam trochę soli, trzeba o tym pamiętać) i wrzucić rybę. Bardzo ostrożnie wymieszać zawartość rondla, dusić, aż ryba się ugotuje. Spróbować, ewentualnie dodać soli lub soku z cytryny, i dopiero teraz natkę kolendry. Ponownie wymieszać.

Doskonale smakuje z bagietką, może być ryż, ziemniaki średnio tu się komponują.

Zamiast mleczka kokosowego można użyć śmietanki, a zamiast kolendry, którą nie każdy lubi - pietruszkę.

Kuchennik
O mnie Kuchennik

Jestem skromna, zdolna i pełna poświęcenia.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości