Jeśli komuś znudziły się smażone ryby, to może skorzysta z tego przepisu? Choćby dla odmiany ;-D
Filety rybne nadają się znakomicie!
Składnik na 3 porcje:
2 filety rybne (np. z miruny) pokrojone w kostkę o boku 2-3 centymetry; średnia cebula, drobno pokrojona; 2 ząbki czosnku (też drobno pokrojone); trzy duże "polne" pomidory, obrane ze skórki i drobno pokrojone; mała puszka mleczka kokosowego; łyżka oleju; sól; chilli, cukier i sok z cytryny do smaku; pęczek natki kolendryi, drobno pokrojonej.
Przygotowanie:
W rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę. Zeszlić, dodać czosnek. Podsmażyć kilka sekund, dodać pomidory. Dusić, aż odparuje część płynu, dodać mleczko kokosowe. Doprawić do smaku (ryba zabierze nam trochę soli, trzeba o tym pamiętać) i wrzucić rybę. Bardzo ostrożnie wymieszać zawartość rondla, dusić, aż ryba się ugotuje. Spróbować, ewentualnie dodać soli lub soku z cytryny, i dopiero teraz natkę kolendry. Ponownie wymieszać.
Doskonale smakuje z bagietką, może być ryż, ziemniaki średnio tu się komponują.
Zamiast mleczka kokosowego można użyć śmietanki, a zamiast kolendry, którą nie każdy lubi - pietruszkę.