Kruche babeczki oczywiście można, a nawet lepiej byłoby samemu upiec, ale, że to przepis błyskawiczny to można w tym szczególnym przypadku użyć gotowych, zakupionych w sklepie.
Składniki:
Babeczki
- kruche babeczki zakupione w sklepie na wagę, bądź w pudełku (16 -18 sztuk)
Nadzienie:
- 1 czekolada mleczna dobrej jakości
- około 100 gram masła
-1 łyżka posiekanych płatków migdałowych
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki kwaskowego twarogu, bądź słodki i kilka kropel cytryny
- 3 -4 łyżki dobrej gęstej śmietany
- 2 łyżki okruchów z ciastek, wafelków itp.
- 2-3 łyżeczki cukru
- szczypta cynamonu
- 5-6 suszonych daktyli
- 16-18 obranych orzechów laskowych
- odrobinę mleka jeśli potrzeba
Sposób wykonania:
Zalać wrzątkiem, osuszyć i obrać orzeszki jeśli są w skórkach. W rondelku, na maleńkim ogniu rozpuścić masło, czekoladę i śmietanę. Posiekać drobno daktyle. Dodać, dosypać pozostałe składniki i mleko, jeśli masa jest zbyt gęsta. Ciągle mieszać do całkowitego rozpuszczenia masła i połączenia wszystkich składników. Zdjąć z ognia, odrobinę ostudzić, ale jeszcze ciepłe nakładać na babeczki łyżeczką. Każdą babeczkę udekorować orzeszkiem laskowym. Babeczki należy umieścić w lodówce na przynajmniej 2 godziny. Pyszne z filiżanką mocne kawy i kieliszkiem winiaku, albo orzechowego likieru.
Smacznego!:)
więcej przepisów tutaj i tutaj
polubić można tutaj