kwaśnica
kwaśnica
amelia niezgoda amelia niezgoda
209
BLOG

Kwaśnica - bez podtekstów:)))

amelia niezgoda amelia niezgoda Zdrowie Obserwuj temat Obserwuj notkę 16

 

Kwaśnica

 

Składniki

- 25 dkg wędzonych żeberek

- 20 dkg wędzonego boczku

- ½ kg kiszonej kapusty

- 6 średnich ziemniaków

- 1 duża cebula

- 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego

- 1 łyżeczka kminku

- 1 marchewka (opcjonalnie)

- sól, pieprz do smaku

- suszony majeranek, koperek i pietruszka

 

Sposób przygotowania

 

Żeberka dzielimy na mniejsze porcie i gotujemy z liśćmi laurowymi i ziarnami ziela angielskiego. Następnie dodajemy kapustę kiszoną, wcześniej dobrze drobno pokroić. Wszystko razem gotujemy przynajmniej godzinę, do zupełnej miękkości żeberek i kapusty. Osobno gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki z odrobiną soli. Także osobno, na patelni podsmażamy drobno pokrojony boczek z cebulą. Pod koniec gotowania kapusty z żeberkami dodajmy podsmażony boczek. Jeszcze jakiś czas gotujemy. Na koniec dodajemy ziemniaki i resztę przypraw. Jeśli zupa wydaje się zbyt kwaśna można dodać startą świeżą lub pokrojoną ugotowaną wcześniej marchewkę.

 

Smacznego!

amelka gotuje także na facebooku

więcej przepisów tutaj i tutaj

prowadzę blog Amelia007<-->TUTAJ Licznik działa od 5.10.2013 Moja stronka o gotowaniu

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości