Kwaśnica
Składniki
- 25 dkg wędzonych żeberek
- 20 dkg wędzonego boczku
- ½ kg kiszonej kapusty
- 6 średnich ziemniaków
- 1 duża cebula
- 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kminku
- 1 marchewka (opcjonalnie)
- sól, pieprz do smaku
- suszony majeranek, koperek i pietruszka
Sposób przygotowania
Żeberka dzielimy na mniejsze porcie i gotujemy z liśćmi laurowymi i ziarnami ziela angielskiego. Następnie dodajemy kapustę kiszoną, wcześniej dobrze drobno ją pokroić. Wszystko razem gotujemy przynajmniej godzinę, aż do zupełnej miękkości żeberek i kapusty. Osobno gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki z odrobiną soli. Także osobno, na patelni podsmażamy drobno pokrojony boczek z cebulą. Pod koniec gotowania kapusty z żeberkami dodajmy podsmażony boczek. Jeszcze jakiś czas gotujemy. Na koniec dodajemy ziemniaki i resztę przypraw. Jeśli zupa wydaje się zbyt kwaśna można dodać startą świeżą lub pokrojoną ugotowaną wcześniej marchewkę.
Smacznego!
amelka gotuje także na facebooku
więcej przepisów tutaj i tutaj