człowieczek człowieczek
474
BLOG

Kiszone Pomidory

człowieczek człowieczek Rozmaitości Obserwuj notkę 2

 Jako że sezon trwa na wszelakie warzywa, owoce, a w tym roku po mimo różnych perypetii pogodowych mamy wyjątkowo smaczne. Od wielu dekad w naszym domu Pyskówka w kuchni jak przychodzi sierpień wrzesień zajmuje się robieniem przetworów. Od dwóch lat raczymy się w na jesieni oraz w zimie kiedy nie ma dobrych pomidorów gruntowych, a na stosikach królują straganowe, my spożywamy sobie kiszone pomidory. Są idealne do wszelakiego rodzaju potraw. Zupa pomidorowa z kiszonych pomidorów nabiera ciekawego smaku, nie umiem opisać jak bardzo mi smakuje. Ja uwielbiam kwaśne zupy jak. 

Co nam będzie potrzebne 

  • 4 kg pomidorów gatunek lima (mają kształt podobny do serca :) ) 
  • świeży koper
  • świeży chrzan
  • czosnek
  • liście porzeczki lub wiśni
  • sól,pieprz młotkowany,ziarna gorczycy
  • olej
  • ocet jabłkowy 

Jak to robimy 

Na samym początku sterylizujemy słoiki w których będziemy kisić. w tym samym czasie zagotowujemy 2 litry osolonej 1,5 płaskiej łyżki soli wody. Nasze przyprawy  koper,chrzan,oraz liście porzeczki  musimy sparzyć wrzątkiem. Robimy to poprzez zalanie wrzącą wodą i pozostawienie w niej przez około 10 minut 

Następnie po przygotowaniu wody i przypraw rozpoczynamy układanie w słoiku. Na spód słoja  układamy kilka ziaren gorczycy,koper,chrzan,czosnek , liść porzeczki

Umyte pomidory nakłuwamy przed włożeniem do słoja 

Układamy w słoju nakłute pomidory układamy w słoju 

z wierzchu jak widać na zdjęciu dodajemy także jeszcze kilka liści porzeczki(wiśni) czosnek i pieprze młotkowany

Po ułożeniu pomidorów zalewamy je naszym roztworem. Woda może być jeszcze ciepła. Po zalaniu szczelnie zamykamy słoje.

Odstawiamy aby nasze pomidory ukisły na około 4 do 7 dni . Słoiki sprawdzamy czy dobrze wieka trzymają i odstawiamy nasze pomidory do kiszenia go góry dnem 

Po ukiszeniu nasze pomidory układamy w na szmatce w garnku i zalewamy garnek zimną wodą. Stawiamy garnek na gazie i gotujemy aby nasze pomidory spasteryzować.  Pasteryzujemy od momentu zawrzenia przez około 5 minut. Tak przygotowane przetwory umieszczamy w suchym chłodnym miejscu. 

Pozdrawiam i Smacznego 

DJ Gotuje

Cierpiący na depresje mały ludzik wśród tłumu idący ciagle pod prąd. Cięzko pisac o sobie. Nie trawie polityków wszelkiej maści. Kłamstwa i obłudy. Fanatycy ląduja u mnie bardzo szybko w liście zapomnienia (ban)

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości