Królik jest jednym z szlachetnych mięs. Można go przygotowywać na wiele sposobów. Na naszych stołach gości w postaci potrawki z królika,pieczony,gotowany, na dziko itd. Już od dawnych lat zanim został udomowiony spożywano na dworskich stołach zające, oraz ceniono ich kruche mięso. Ja postanowiłem kupić sobie mrożoną tuszkę królika. Jak juz postanowiłem tak wybrałem sie na poszukiwanie okazu w sam raz na mój talerz.
Królik a'la DJ Gotuje
Co potrzebujemy
- Tuszka królicza cała
- rozmaryn świeży
- bazylia,
- czosnek pół główki
- oliwa z oliwek ja używam robionej przeze mnie Oliwy Da Vinci
- oryginalna czubrica bułgarska
- pieprz,sól,gałka muszkatołowa,czerwona papryka,
- cebula
- 2 szklanki ryżu
- 1kg fasolki szparagowej
- masło i bułka tarta
- kostka bulionowa
Jak to robimy
Królika porcjujemy
po porcjowaniu królika obsypujemy go przyprawami
Jak juz przyprawimy naszego króliczka odstawiamy go na około 3h do lodówki
po 3h wyjmujemy go z lodówki i układamy na folii dopieczenia
Tak przygotowanego, zawijamy i wkładamy do piekarnika na około 1h45min . Pieczemy go w temperaturze 200 stopni C. W między czasie kroimy cebule w kostkę oraz gotujemy ryż dodając do wody kostkę bulionowa. W tym samym czasie gotujemy także nasza fasolkę i roztapiamy masło z bułką tartą.
Po upieczeniu się wyjmujemy naszego królika
Podajemy go z naszym ryżem wymieszanym z pieczoną cebulką i fasolką szparagową
Pozdrawiam i Smacznego
DJ Gotuje.pl