Jednym z moich ulubionych warzyw letnich jest cukinia przepisysą dosłownie wszędzie. Lato – jako pora grillowania jest jak najbardziej odpowiednim czasem żeby dodatkiem do grillowanych mięs stałą się właśnie cukinia przepisy , a właściwie przepis podaję już teraz i polecam.
Składniki:
2 młode cukinie (ok. 30cm), olej z oliwek, ocet balsamiczny, sól, pieprz i rozmaryn.
Sposób przygotowania:
Cukinie dokładnie umyć, pokroić w krążki grubości 1cm i włożyć do miski.
Przygotować zalewę: pół szklanki oliwy z oliwek, łyżeczka octu balsamicznego, odrobina soli, odrobina pieprzu i płaska łyżeczka rozmarynu. Wszystko mieszamy i wylewamy na cukinię.
Cukinia powinna postać w zalewie przynajmniej 1 godzinę.
Tak przygotowaną cukinię grillujemy krótko i na obie strony.
Smacznego.