Oczywiście nie zupa, a sałatka, bo sałatka brokułami pasuje mi w każdej postaci. Jednak najlepiej ją lubię z dodatkiem fety i płatków migdałów. Ta sałatka brokułami jest delikatna i zarazem wyrazista, a wszystko to za sprawą czosnku. Przepis na dziś.
Składniki:
Duży brokuł, kostka fety, 5 pomidorów, 2 czerwone cebule, jogurt grecki, 2 ząbki czosnku (jak ktoś lubi ostrzejszą to więcej), 20 dag płatków migdałów.
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Brokuł dzielimy na cząstki i blanszujemy we wrzątku. Pomidory kroimy w grubą kostkę, a cebulę w półkrążki.
Teraz jogurt mieszamy z rozgniecionym przez praskę czosnkiem i odstawiamy do lodówki.
Do jarzyn dodajemy pokrojoną w kostkę fetę.
Na koniec dodajemy uprażone na suchej patelni płatki migdałów.
Wszystkie składniki delikatnie mieszamy i polewamy sosem czosnkowym. Wierzch dekorujemy płatkami migdałów.
Smacznego.