Łasuch Łasuch
624
BLOG

Pyszne kopytka

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 31

Chwilę mnei nei było, a tu za oknem jesień pełną gębą. A jak jesień, to co? Oczywiście ziemniaki, a ziemniaki to oczywiście kopytka. Czy ktoś ich nie lubi? Nie słyszałem. Jak dla mnie  kopytka to największa ziemniaczana rewelacja na talerzu. Polecam.

Kopytka



Składniki:

10 dużych ziemniaków, jajko, mąka ziemniaczana, mąka pszenna, sól, olej.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki (obrane) gotujemy w osolonej wodzie (wystarczy łyżka stołowa). Wystudzone przeciskamy przez praskę i zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia wykładamy je na stolnicę, dodajemy jajko, 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej i mąkę pszenną. Mąki pszennej dodajemy tyle, aby ciasto po wyrobieniu odklejało się od rąk, ale żeby niebyło zbyt tępe.
Ciasto kroimy w plastry, rękami rozwałkowujemy długie rulony i nożem kroimy kopytka.
Gotujemy je w lekko osolonej wodzie do momentu aż wypłyną do wierzchu.
Smacznego.

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości