Jak bardzo polski jest krupnik, każdy Polak wie. Takiej zupy nie spotkacie nigdzie na świecie. Jak dla mnie krupnik to kwintesencja polskich smaków kaszy, pachnących jarzyn w Polsce. Zupa krupnik zachwyci każdego obcokrajowca, pod warunkiem, że będzie niezbyt gęsta, ale ja lubię gęstą :)
Składniki:
Kostka schabowa (najlepiej z odrobiną mięsa), 5 czubatych łyżek kaszy jęczmiennej, 6 dużych ziemniaków, 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por, cebula, natka pietruszki, 2 kostki rosołowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy kostkę schabową. Dodajemy obrane i pokrojone w talarki warzywa, kawałek pora, cebulę, kostki rosołowe i pozostałe przyprawy. Wywar gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut, po czym dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i kaszę. Zupę gotujemy mieszając jakieś 15 minut
Gotowy krupnik posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Szczerze polecam.