Łasuch Łasuch
341
BLOG

Krupniczek

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 10

Jak bardzo polski jest krupnik,  każdy Polak wie. Takiej zupy nie spotkacie nigdzie na świecie. Jak dla mnie krupnik to kwintesencja polskich smaków kaszy, pachnących jarzyn  w Polsce. Zupa krupnik zachwyci każdego obcokrajowca, pod warunkiem, że będzie niezbyt gęsta, ale ja lubię gęstą :)

Krupnik



Składniki:

Kostka schabowa (najlepiej z odrobiną mięsa), 5 czubatych łyżek kaszy jęczmiennej, 6 dużych ziemniaków, 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por, cebula, natka pietruszki, 2 kostki rosołowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy kostkę schabową. Dodajemy obrane i pokrojone w talarki warzywa, kawałek pora, cebulę, kostki rosołowe i pozostałe przyprawy. Wywar gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut, po czym dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i kaszę. Zupę gotujemy mieszając jakieś 15 minut
Gotowy krupnik posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Szczerze polecam.

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości