Łasuch Łasuch
294
BLOG

Sos na cały rok

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 6

Wprawdzie jesień to sezon na grzyby leśne, jednak nie każdy ma odwagę je zbierać a tym bardzie jeść. Dlatego najbezpieczniejsze są pieczarki. A sos pieczarkowy można jeść o każdej porze roku. Jest smaczny i pożywny, najbardziej smakuje z makaronem. Polecam sos pieczarkowy wg poniższego przepisu.

Sos pieczarkowy



Składniki:

30 dag pieczarek, 2 cebule, mała śmietana 18%,  ziele angielskie, liść laurowy, ząbek czosnku, sól, pieprz, olej.

Sposób przygotowania:

Pieczarki jeśli są białe tylko myjemy, jeśli ciemniejsze obieramy ze skórki i kroimy na „talarki”. Wrzucamy je na rozgrzany olej w rondlu i dusimy pod przykryciem razem z cebulą również pokrojoną na talarki. Do uduszonych grzybów i cebuli dolewamy pół szklanki wody i dalej dusimy  zdodatkiem czosnku i przypraw. Po upływie 15 minut dodajemy śmietanę, jeszcze chwilę dusimy (5 minut) i sos gotowy.

Najlepiej sos pieczarkowy podawać z makaronem ugotowanym al dente.

Smacznego.

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości