Wprawdzie jesień to sezon na grzyby leśne, jednak nie każdy ma odwagę je zbierać a tym bardzie jeść. Dlatego najbezpieczniejsze są pieczarki. A sos pieczarkowy można jeść o każdej porze roku. Jest smaczny i pożywny, najbardziej smakuje z makaronem. Polecam sos pieczarkowy wg poniższego przepisu.
Składniki:
30 dag pieczarek, 2 cebule, mała śmietana 18%, ziele angielskie, liść laurowy, ząbek czosnku, sól, pieprz, olej.
Sposób przygotowania:
Pieczarki jeśli są białe tylko myjemy, jeśli ciemniejsze obieramy ze skórki i kroimy na „talarki”. Wrzucamy je na rozgrzany olej w rondlu i dusimy pod przykryciem razem z cebulą również pokrojoną na talarki. Do uduszonych grzybów i cebuli dolewamy pół szklanki wody i dalej dusimy zdodatkiem czosnku i przypraw. Po upływie 15 minut dodajemy śmietanę, jeszcze chwilę dusimy (5 minut) i sos gotowy.
Najlepiej sos pieczarkowy podawać z makaronem ugotowanym al dente.
Smacznego.