Nie każdy zgodzi się z moim zdaniem, ale dla mnie zupa pieczarkowa ma pod sobą wszystkie inne. Jest smaczna, ma dużo jarzyn i ten niepowtarzalny aromat pieczarek. Ugotowana na świeżo zupa pieczarkowa jest pyszna, a na drugi dzień jeszcze lepsza. Takze polecam.
Składniki:
Kostka schabowa (nieduża), 50 dag pieczarek, 4 duże ziemniaki, 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, opieczona cebula, drobny makaron (np. małe muszelki), łyżka śmietany, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy ją i dodajemy kostkę schabową. Dalej wrzucamy obrane i pokrojone w talarki warzywa, kawałek pora, cebulę i pozostałe przyprawy. Następnie dodajemy opłukane i pokrojone w plasterki pieczarki. Zupę gotujemy na małym ogniu ok. 20-30 minut, po czym dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i 5 czubatych łyżek makaronu. Naszą zupę pieczarkową gotujemy jeszcze jakieś 15 minut cały czas mieszając. Zaprawiamy 1 łyżką kwaśnej śmietany, gotujemy 5 minut i gotowe.
Szczerze polecam.