Łasuch Łasuch
365
BLOG

Jesienna kapusta

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 9

Jesień to kapusta, a kapusta nieodłącznie kojarzy mi się z ulubionym daniem – gołąbki. Kto ich nie lubi. Mięciutka kapustka, rozpływający się w ustach ryż z mięsem i pachnący ziołami sos pomidorowy. Ach… Jak ja uwielbiam gołąbki.

Gołąbki



Składniki:

Główka białej kapusty, 25 dag ryżu, 25 dag karkówki, 2 łyżki masła, 2 cebule, 4 grzyby suszone, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, koncentrat pomidorowy.

Sposób przygotowania:

Do naczynia wkładamy kapustę i gotujemy ją z odrobiną soli do momentu aż liście będą miękkie. Odcinamy stopniowo liście od główki. Przygotowujemy farsz na nadzienie naszych gołąbków. W tym celu mieszamy ryż z masłem i odrobiną wody. Uzyskaną masę wkładamy do piekarnika na ok.40 minut. W tym czasie siekamy i rumienimy cebulkę, obgotowujemy i drobniutko siekamy grzyby, mielimy karkówkę. Wszystkie składniki: ryż, mięso, grzyby, cebulka mieszamy ze sobą, doprawiamy do smaku pieprzem i solą i farsz układamy na liściach kapusty, z których formujemy zgrabne gołąbki.
Nasze gołąbki układamy warstwami w dużym garnku, zalewamy osoloną wodą z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Gotujemy je ok. 1,5 godziny dolewając cały czas wodę.
Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilkę gotujemy.
Nasze gołąbki są już gotowe – smacznego.

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości