Ostatnio dostałem niezła burę za kopytka :) Za użycie maki ziemniaczanej oczywście, więc dzisiaj kajam się i posypuję pszenną maką głowę :) i kopytka of kors. Ja najlepiej lubię kopytka odsmazone z kiełbasą i cebulą. proste, a jakie smaczne!
Najprostsze składniki pod słońcem:
jajko, kilo ziemniaków, 200 g maki (pszennej)
Do dzieła:
Ugotowane ziemniaki (niektórzy preferują wczorajsze) rozgniatamy. Dodajemy jajko oraz mąkę i robimy ciasto. Najlepiej, żeby lekko się kleiło.
Formujemy wałki . Podsypujemy na stolnicy maki i lekko obtaczamy wałki w tej mące. Potem kroimy na kawałki, najlepiej trochę ukośnie. W tzw. międzyczasie gotujemy wodę, solimy i n alekko wrząca wodę wrzucamy kopytka. Czeamy aż wypłyna i chwilę po wypłynięciu na talerz hop.
Kopytkagotowe!
Smacznego!