Łasuch Łasuch
303
BLOG

Ziemniakowe potrawy - kopytka

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 13

Ostatnio dostałem niezła burę za kopytka :) Za użycie maki ziemniaczanej oczywście, więc dzisiaj kajam się i posypuję pszenną maką głowę :) i kopytka of kors. Ja najlepiej lubię kopytka odsmazone z kiełbasą i cebulą. proste, a jakie smaczne!

Kopytka

Najprostsze składniki pod słońcem:

jajko, kilo ziemniaków, 200 g maki (pszennej)

Do dzieła:

Ugotowane ziemniaki (niektórzy preferują wczorajsze) rozgniatamy. Dodajemy jajko oraz mąkę i robimy ciasto. Najlepiej, żeby lekko się kleiło.

Formujemy wałki . Podsypujemy na stolnicy maki i lekko obtaczamy wałki w tej mące. Potem kroimy na kawałki, najlepiej trochę ukośnie. W tzw. międzyczasie gotujemy wodę, solimy i n alekko wrząca wodę wrzucamy kopytka. Czeamy aż wypłyna i chwilę po wypłynięciu na talerz hop.

Kopytkagotowe!

Smacznego!

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości