Dzisiaj św. Patryka, wiec trzeba uczcić zielonym kolorem, a jak zielony kolor to wiadomo, co już będzie :) Moje ulubione ciasto shrek, bo choć wszyscy znają ciasto shrek, ale przecież to nie wstyd przypomnieć go sobie jeszcze raz. Wprawdzie trudno jest go w jakiś sposób zmodyfikować bo dość stałe są jego komponenty, jednak spróbuję coś w nim unowocześnić.
Składniki:
Na biszkopt:
• 5 jaj
• 5 łyżek mąki pszennej
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• 5 łyżek cukru
Na zieloną masę:
• 1litr zielonego gęstego soku Kubuś
• 2 budynie śmietankowe
Na masę śmietanową:
• 1 zielona galaretka (np. agrestowa)
• 400ml śmietanki kremówki 30%
• 2 opakowania delicji pomarańczowych
Dodatkowo:
• 2 zielone galaretki
• gorzka czekolada
Sposób wykonania:
Oddzielone od białek żółtka miksujemy ze sztywnymi białkami z cukrem. Dalej dodajemy mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia. Taką masę wylewamy na prostokątną blaszkę i biszkopt pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni.
Na zimny biszkopt wylewamy masę budyniową ugotowaną na soku (gotujemy jak budyń wg przepisu) i studzimy.
Dalej idzie masa śmietanowa. Rozpuszczamy galaretkę w 3/4 szklanki gorącej wody i odstawiamy do przestudzenia. Dalej ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno i dodajemy do niej odstawioną galaretkę ciągle ubijając. Bitą śmietanę wylewamy na zieloną masę i układamy na niej gęsto nasze delicje.
Na wierzch wylewamy połowę galaretki, jak wystygnie ścieramy na tarce gorzką czekoladę i dalej druga połówka galaretki (przestudzona żeby nie rozpuścić czekolady). I gotowe.
Życzę smacznego.