Tak przywykliśmy do wyrobów gotowych, że zapominamy jak dobre jest swojskie pieczone mięso. Kolejny raz przypominam przepis na schab pieczony. Wysokogatunkowe, chude mięso z dodatkiem czy to chrzanu, czy ćwikły, czy też żurawin ucieszy nasze podniebienie. Polecam zatem schab pieczony wg mojego przepisu.
Składniki potrzebne do wykonania schabu pieczonego:
2kg schabu , 4 ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, papryka ostra mielona, papryka słodka mielona, sól, pieprz ziarnisty i mielony, olej.
Etapy realizacji:
• Solimy umyte pod bieżącą wodą mięso;
• Mieszamy olej z rozgniecionym czosnkiem i przyprawami i nacieramy mięso;
• Zostawiamy mięso na 2 godziny;
• Następnie mięso pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 1,5 godz.;
• Wyjmujemy mięso z naczynia i studzimy;
• Podajemy z dodatkiem: chrzanu, ćwikły czy sosu żurawinowego.
Smacznego!