Łasuch Łasuch
159
BLOG

Kurki już sie pojawiły

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 3

Pieprznik jadalny (Cantharellus cibarius) – to botaniczna nazwa pospolitej w naszych lasach kurki.

Ma wiele nazw ludowych: lisica, liszka, lepieszka, kurza nóżka, kurza stopka, łasiczka, pieprzyk, stągiewka. Najłatwiej znaleźć ją w lasach iglastych, w sąsiedztwie sosen i świerków.

Przez znawców zaliczana jest do grzybowej arystokracji, tak jak borowik czy maślak. Zbierać ją można od połowy czerwca do końca października.

Jakiś pomysł na kurki? a jasne:

Steki wieprzowe z kurkami

Czas przygotowania: 25 minut
Kaloryczność: 340 kcal

Ilość porcji: 4

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 60 dag)
  • 40 dag kurek
  • 2 łyżki masła
  • cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki wina muscat
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz

Etapy przygotowania

Cebulę obrać i posiekać. Kurki oczyścić, opłukać, większe pokroić na kawałki, obgotować we wrzątku przez 3 minuty, osączyć. Masło rozgrzać, włożyć cebulę i kurki, przesmażyć, doprawić solą i pieprzem. Trzymać w cieple.

Polędwiczki pokroić na plastry, smażyć na oliwie z każdej strony po 3 minuty, oprószyć solą i pieprzem. Zdjąć, trzymać w cieple.

Do sosu ze smażenia dodać wino i śmietanę, podgrzewać 3 min mieszając, przyprawić solą i pieprzem. Włożyć mięso, kurki, doprawić sokiem z cytryny i podgrzać. Przed podaniem oprószyć szczypiorkiem.

Smacznego!:) 

 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości