Pieprznik jadalny (Cantharellus cibarius) – to botaniczna nazwa pospolitej w naszych lasach kurki.
Ma wiele nazw ludowych: lisica, liszka, lepieszka, kurza nóżka, kurza stopka, łasiczka, pieprzyk, stągiewka. Najłatwiej znaleźć ją w lasach iglastych, w sąsiedztwie sosen i świerków.
Przez znawców zaliczana jest do grzybowej arystokracji, tak jak borowik czy maślak. Zbierać ją można od połowy czerwca do końca października.
Jakiś pomysł na kurki? a jasne:
Steki wieprzowe z kurkami
Czas przygotowania: 25 minut
Kaloryczność: 340 kcal
Ilość porcji: 4
Składniki
- 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 60 dag)
- 40 dag kurek
- 2 łyżki masła
- cebula
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 szklanki śmietany
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 szklanki wina muscat
- łyżka posiekanego szczypiorku
- sól i pieprz
Etapy przygotowania
Cebulę obrać i posiekać. Kurki oczyścić, opłukać, większe pokroić na kawałki, obgotować we wrzątku przez 3 minuty, osączyć. Masło rozgrzać, włożyć cebulę i kurki, przesmażyć, doprawić solą i pieprzem. Trzymać w cieple.
Polędwiczki pokroić na plastry, smażyć na oliwie z każdej strony po 3 minuty, oprószyć solą i pieprzem. Zdjąć, trzymać w cieple.
Do sosu ze smażenia dodać wino i śmietanę, podgrzewać 3 min mieszając, przyprawić solą i pieprzem. Włożyć mięso, kurki, doprawić sokiem z cytryny i podgrzać. Przed podaniem oprószyć szczypiorkiem.
Smacznego!:)