Przepisy Przepisy
805
BLOG

Marynowany w occie karczek z grilla

Przepisy Przepisy Gotowanie Obserwuj temat Obserwuj notkę 1
Wspaniały przepis na grill zmodyfikowany z wersji mojego kolegi. Ilości na 5-7 osób ale jako nie jedyne danie z całego grilla :)
 
Potrzebne składniki:
  • Kawałek karczku – około półtora kilograma pokrojony w plastry o grubości 10-15 mm – (nie apteka wieć jak pójdzie tak będzie)
 
Marynata:
  • Około ćwierć szklanki dobrego octu mam na myśli winny lub jabłkowy – najlepiej ten drugi – gdyż świnka lubi jabłka – i to jeść i trzymać w pyszczku po upieczeniu).
  • 2 kopiate łyżki ketchupu 
  • łyżeczka gruboziarnistej musztardy (opcjonalnie)
  • 2 średnie cebule – cieniutko pokrojone na półplasterki
  • natka pietruszki – drobno pokrojona  (może być suszona)
  • 4-5 rozgniecionych ząbków czosnku
  • duża szczypta tymianku jednak nie za dużo – najlepiej rozbić wcześniej w moździerzu 
  • po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu 
  • opcjonalnie ćwierć łyżeczki chili lub pieprzu Cayenne jeśli ktoś lubi ostre.
 
Z racji opisania co się robi ze składnikami – dalej jest proste – mieszamy wszystkie składniki marynaty – marynujemy mięso przez noc – (w lodówce) lub co najmniej przez 2-3 godzin.
Pieczmy na rozgrzanym grillu przez około 5 minut z każdej strony. 
Opcjonalnie marynatę można przygotować w blenderze – wtedy można pominąć wcześniejsze rozdrabnianie składników.
 
Podawać z dobrze schłodzonym piwem.
Przepisy
O mnie Przepisy

Taki sobie kucharczyk ciągle się uczący

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości