Kuchennik Kuchennik
563
BLOG

Grzyby w sosie grzybowym

Kuchennik Kuchennik Rozmaitości Obserwuj notkę 25

 Wiem, że brzmi jak "masło maślane", ale naprawdę ma to sens!

W niedzielę przyniosłam z lasu dwa przepiękne, młode, ale już duże, osaki, a do tego garść kurek, sporo gąsek i mnóstwo podgrzybków. Aha, i jeszcze zajączki! Pewnie więc i Państwo bez trudu znajdą grzyby na oryginalną i smaczną wegetariańską przekąskę ...

Podam proporcję na jedną osobę - tak w tym przypadku będzie chyba prościej i czytelniej:

 

Składniki:

 

1) 1 spory, ale młody, grzyb w rodzaju koźlarz, osak (czyli koźlarz czerwony), prawdziwek lub podgrzybek

2) garść kurek lub innych grzybów blaszkowych (dobre będą mieszane)

3) 1 szalotka lub pół niewielkiej cebuli

4) oliwa truflowa (bądź zwykły olej) do smażenia

5) filiżanka śmietanki

6) natka pietruszki (kilka gałązek), sól i świeżo mielony pieprz

 

Przygotowanie:

Grzyby umyć, osuszyć. Kurki drobno posiekać, a grzyb z poz. 1) pokroić wzdłuż na półcentymetrowe pasy (skrawki można dodać do kurek). 

W rondelku rozgrzać oliwę, wrzucić szalotkę pokrojoną w drobną kostkę, zeszklić. Dodać śmietankę i przyprawy, trochę zredukować. Na koniec dorzucić umytą, osuszoną i pokrojoną natkę - w ilości adekwatnej do grzybów!

W tym czasie na paetlni rogrzać oliwę i na sporym ogniu usmażyć z obu stron pokrojone grzyby - powinny być rumiane i chrupiące z zewnątrz.

Na dużym talerzu ułożyć smażone grzyby, wokół dekoracyjnie ułożyć sos grzybowy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuchennik
O mnie Kuchennik

Jestem skromna, zdolna i pełna poświęcenia.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości