Rozmaitości 23.07.2012, 19:35 Lody waniliowe z bananami w sosie karmelowym Możliwości są dwie, ale tylko dla lodów ;-D 1) Kupujemy gotowe, albo 2) Robimy samodzielnie. Uprzedzam lojalnie, że samodzielne robienie lodów wcale nie jest takie znów tanie, a za to...
Rozmaitości 12.07.2012, 21:05 Gulasz? I ogród w doniczkach .... Dziś na jednym z portali zobaczyłam tytuł "Charlize Teron i jej ogromny ogródek". No, to ja mam z kolei maleńki ogród w doniczkach ... Ale najpierw tytułowy "gulasz" ze znakiem zapytania, bo gulasz to nie...
Rozmaitości 11.07.2012, 22:23 Boczek powoli pieczony Od kilku(nastu?) lat czytam w przeróżnych czasopismach o modzie na gotowanie potraw bardzo długo, nawet przez kilka dni, za to w bardzo niskiej temperaturze - nawet 50 stopni. Uważam to za nieporozumienie. Fakt, wędzenie...
Rozmaitości 6.07.2012, 21:09 Grzyby kiszone Grzyby (gąski, kurki, rydze lub pieczarki) umyć, osączyć i wrzucić do dużej ilości wrzącej, osolonej wody, na kilkanaście sekund. Osączyć. Układać w naczyniu do kiszenia ogórków - wyparzonym. Sół ma...
Rozmaitości 26.06.2012, 20:44 Golonki pieczone i duszone - pytanie do Jacora Ostatnio chyba Człowieczek podał przepis na golonki, i pomyślałam, jak wiele jest sposobów przygotowania tej samej części świni .... Od razu dodam, że są dwa rodzaje golonek - przednia i tylna - i każdą z nich...
Rozmaitości 18.06.2012, 20:39 Polędwiczki wieprzowe z leczo Kuchnia słowacka ma opinię raczej ciężkiej, podobnie jak jej czeska kuzynka. Nowa kuchnia słowacka jednak odznacza się ogromną pomysłowością i dużo większą lekkością, niż dawniej, jednak przy zachowaniu stosownej nutki...
Rozmaitości 13.06.2012, 20:19 Szybki "gyros" na obiad Pierś z kurczaka, schab, chudą karkówkę lub inne ulubione mięso kroimy w plastry i rozbijamy cienko, posypujemy z obu stron przyprawą do gyrosa W międzyczasie mieszamy w miseczne mały pojemnik gęstego jogurtu z czosnkiem...
Rozmaitości 3.06.2012, 10:30 O, tego to ja nie lubię! "Kuchnię" kupuję chyba od samego początku jej wydawania. Na początku był to znakomity miesięcznik o jedzeniu - znakomite były felietony Piotra Bikonta, Ludwika Stommy, przez pewien czas przepisy zamieszczał Jan...