Rozmaitości 9.12.2012, 18:51 Kurczak w potrawce Kurczak (lub cielęcina) w potrawce to jedna z tych potraw, które pamiętam wyłącznie z rodzinnego domu. Nigdy jakoś na to nie trafiłam w restauracji, barze, stołowce itp. obiektach zbiorowego żywienia w PRL. Może nie miałam...
Rozmaitości 5.12.2012, 19:49 Bigos Wiem, że znów wkraczam na śliski temat. Wszak ile w Polsce domów, tyle przepisów na bigos, a każdy z nich - najlepszy i jedynie właściwy. Jasne, że ja do wyjątków się nie zaliczam ;-D Piszę tę...
Rozmaitości 4.12.2012, 19:37 Zapiekanka z makaronu Makaron gotuję zawsze z dodatkiem paru kropli oliwy, a jeśli ma zostać na później - dodatkowo płuczę go zimną wodą. Wiem, że to nie po włosku, ale też i żadna Włoszka ze mnie ;-D Poniższy przepis (z czystym sumieniem -...
Rozmaitości 6.10.2012, 18:15 Ogony wołowe duszone W dzieciństwie bardzo lubiłam zupę ogonową, którą robili moi rodzice. Ogony wołowe muszą się gotować długo, bo jest to twarde mięso, ale rzecz jest warta zachodu. Od niedawna ogony wołowe można kupić w...
Rozmaitości 14.08.2012, 20:17 Wenus z patelnią "Wenus z patelnią" Ireny Gumowskiej to nie jest książka kucharska, tylko rzecz o odchudzaniu. Ja dysponuję wersją całkiem nową z roku 2009. Kupiłam chyba głównie ze zdziwienia, że ktoś jeszcze o tej autorce, bardzo...
Rozmaitości 8.08.2012, 18:54 Ryba w sosie pomidorowym Jeśli komuś znudziły się smażone ryby, to może skorzysta z tego przepisu? Choćby dla odmiany ;-D Filety rybne nadają się znakomicie! Składnik na 3 porcje: 2 filety rybne (np. z miruny) pokrojone w kostkę o boku 2-3 centymetry;...
Rozmaitości 6.08.2012, 21:13 Jest taka książka kucharska ... Gdy byłam bardzo młodą osobą, śmieszyła mnie nauczycielka w szkole średniej, która się chwaliła, że ma mnóstwo książek kucharskich. Kucharskich?!!! Ja też miałam mnóstwo książek, ale na pewno nie...
Rozmaitości 24.07.2012, 21:26 Czernina, czyli czarna polewka Tak, to ta sama zupa, którą podano Jackowi Soplicy, odmawiając mu ręki panny. Zupa z dodatkiem krwi ... Na początek zaznaczę, że krew zwierzęcą kulinarnie wykorzystuje wiele nacji: oprócz Polaków na peno...