malwi malwi
1635
BLOG

Astaksantyna - fenomenalny składnik odżywczy

malwi malwi Rozmaitości Obserwuj notkę 5

Astaksantyna jest fenomenalnym składnikiem odżywczym, pochodzącym z morza i ma właściwości przeciwstarzeniowe. Należy ona do najsilniejszych przeciwutleniaczy z grupy karetonoidów.800 razy aktywniejsza niż koenzym Q10, 500 razy silniejsza niż witamina E oraz 40 razy skuteczniejsza niż beta-karoten. Astaksantyna jest najsilniejszym naturalnym antyutleniaczem, jaki możemy dostarczyć organizmowi.

Astaksantyna jest substancją naturalnie występującą w przyrodzie. Pozyskuje się ją z alg Hameatocooccus pluvialis. Duża ilość tego barwnika zawarta jest również w krewetkach, krabie, homarze i mięsie łososia, nadając im charakterystyczne różowe zabarwienie.

Badania wykazują, że wspomaga pracę mięśni i wytrzymałość. Zmniejsza ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu, ochrania czerwone ciałka krwi transportujących tlen do organów, pomaga w utrzymaniu wysokiej wydajności mięśnii. Znane też jest jej działanie w kierunku poprawy płodności.
Astaksantyna przenika barierę krew-mózg i krew-siatkówka, przez co zapewnia ochronę antyoksydacyjną i przeciwzapalną oczu, mózgu i centralnego układu nerwowego, a także zmniejsza ryzyko katarakty, zwyrodnienia plamki żółtej, utraty wzroku, demencji i choroby Alzheimera. Jest bardzo silnym naturalnym związkiem o właściwościach przeciwzapalnych.

Zmniejsza widoczne oznaki przedwczesnego starzenia i poprawia ogólną kondycję skóry. Ze względu na bardzo silne właściwości antyoksydacyjne świetnie radzi sobie z wolnymi rodnikami. Dlatego też zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Może działać jako naturalny filtr przeciw promieniowaniu słonecznemu, zapobiegając uszkodzeniom DNA oraz regenerować skórę. Najnowsze badania donoszą także, że chroni przed różnymi schorzeniami występującymi u cukrzyków.

Głównym czynnikiem decydującym o przyswajaniu astaksantyny przez organizm jest sposób jej przyjmowania: zaleca się przyjmowanie jej w posiłkach, najlepiej zawierających pewną ilość tłuszczu, ponieważ astaksantyna, jak inne karotenoidy rozpuszcza się w tłuszczach. Inną możliwością jest przyjmowanie jej w żelowych kapsułkach, które zawierają olej jako bazę.

Astaksantyna jest także jednym ze składników płynnych i kremowych preparatów stosowanych miejscowo na skórę. Przyjmowana może być zarówno przez osoby młode jak i starsze. W tej postaci może skutecznie zapobiegać rozkładowi kolagenu wywołanemu promieniowaniem UV, powstawaniu zmarszczek, poparzeniom słonecznym czy fotoalergii. Wykazano również, że miejscowe stosowanie astaksantyny ma właściwości wybielające skórę. Redukuje melaninę o 40 proc. w znacznym stopniu zmniejszając piegi i plamy starzeniowe.

Astaksantyna pomoże nam odżywić organizm od wewnątrz. A to z kolei pozwoli nam uniknąć pochłaniania nadmiernych ilości pożywienia w ciągu dnia. Nawet mała porcja preparatu działa na naszą korzyść i może zapobiec wielu groźnym chorobom spowodowanym przez utleniacze i stany zapalne. Ludzie stosujący astaksantynę jako uzupełnienie diety donoszą o licznych zmianach, których doświadczają – zmniejszenie bólów artretycznych, lepsze samopoczucie i szybszy powrót do zdrowia, wzrost energii, rzadsze przypadki grypy i przeziębienia a nawet zdolność do dłuższego przebywania na słońcu bez oparzeń słonecznych.

malwi
O mnie malwi

Szukam świata, w którym jedna jaskółka czyni wiosnę, gdzie szewc chodzi w butach, gdzie jak cię widzą to dzień dobry, szukam świata, w którym, człowiek człowiekowi człowiekiem.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości