Łasuch Łasuch
367
BLOG

Krupnik na piersi

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 17

NIby jest ciepło, ale to cisza przed burzą, ja Wa mówię. Juz czuję podskórnie, ze zima pędzi ku nam. A jak jest zimno, to trzeba sie rozgrzewac. A ja lubię np zupą, taki krupnik był kilkanaście dni temu, ale dzisiaj inny przepis na krupnik. Pyszny i rozgrzewający :)

Krupnik

Potrezbne nam: kurczak, tak prawie pół kilo piersi; woda, około 2 litrów; warzywka: plasterek cebuli, kawałek selera, pietruszka, 2 marchewki, liść kapusty; 2 ziemniaki; 3 łyżki masła; listek laurowy, 3 ziela angielskie; woreczek  kaszy jęczmiennej; 1 łyżka natki pietruszki lub koperku (jeśli kto lubi)

Sposób na krupnik:

Wrzucamy pokrojoną pierś kurczaka do zimnej wody i gotujemy. W międzyczasie, gdy będa szumy to usuwamy. Dodajemy: plasterek  cebuli, pokrojony w kostkę seler oraz pokrojoną pietruszkę, a następnie gotujemy to  przez około 20 minut. Potem dodajemy znowu: ziemnikai, kapustę i marchewki - wszystko najpierw kroimy. Znowu gotujemy tak z 7 minut. Solimy i dodajemy 2 łyżki masła, listek laurowy, ziele angielskie oraz kaszę.

Teraz trzeba mieszaćżeby  kasza nie przywarła do dna. Gdy kasza napęcznieje, już nie mieszamy tylko całość ładnei gotujemy, az wszystko zmięknie, zwykle ok 25 minut, 30. Na koniec wyłaczamy gaz i dodajemy resztę masła (1 łyżkę) oraz posiekaną natkę pietruszki lub kopere, jak kto lubi, bo ja bardzo :)

I jemy, Smacznego!

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości