NIby jest ciepło, ale to cisza przed burzą, ja Wa mówię. Juz czuję podskórnie, ze zima pędzi ku nam. A jak jest zimno, to trzeba sie rozgrzewac. A ja lubię np zupą, taki krupnik był kilkanaście dni temu, ale dzisiaj inny przepis na krupnik. Pyszny i rozgrzewający :)
Potrezbne nam: kurczak, tak prawie pół kilo piersi; woda, około 2 litrów; warzywka: plasterek cebuli, kawałek selera, pietruszka, 2 marchewki, liść kapusty; 2 ziemniaki; 3 łyżki masła; listek laurowy, 3 ziela angielskie; woreczek kaszy jęczmiennej; 1 łyżka natki pietruszki lub koperku (jeśli kto lubi)
Sposób na krupnik:
Wrzucamy pokrojoną pierś kurczaka do zimnej wody i gotujemy. W międzyczasie, gdy będa szumy to usuwamy. Dodajemy: plasterek cebuli, pokrojony w kostkę seler oraz pokrojoną pietruszkę, a następnie gotujemy to przez około 20 minut. Potem dodajemy znowu: ziemnikai, kapustę i marchewki - wszystko najpierw kroimy. Znowu gotujemy tak z 7 minut. Solimy i dodajemy 2 łyżki masła, listek laurowy, ziele angielskie oraz kaszę.
Teraz trzeba mieszaćżeby kasza nie przywarła do dna. Gdy kasza napęcznieje, już nie mieszamy tylko całość ładnei gotujemy, az wszystko zmięknie, zwykle ok 25 minut, 30. Na koniec wyłaczamy gaz i dodajemy resztę masła (1 łyżkę) oraz posiekaną natkę pietruszki lub kopere, jak kto lubi, bo ja bardzo :)
I jemy, Smacznego!