Jednym z najbardziej popularnych dodatków do makaronu jest sos pieczarkowy. Mało pracochłonny, wykonać go można w 15-20 minut. W tym czasie gotuje się makaron, więc obiad: makaron i sos pieczarkowy jest po prostu ekspresowy. Ostatnio przerabiam ten wariant na zmianę z pesto :)
Składniki:
40 dag pieczarek, 2 cebule, mała śmietana 18%, łyżeczka vegety, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, olej.
Sposób przygotowania:
Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Wrzucamy na rozgrzany olej w rondlu i dusimy pod przykryciem z cebulą pokrojoną na krążki. Do uduszonych pieczarek i cebuli dolewamy pół szklanki wody i wszystko dusimy z dodatkiem vegety i przypraw. Po upływie 15 minut dodajemy śmietanę, jeszcze chwilę dusimy i sos gotowy.
Najlepiej podawać z makaronem świderki.
Smacznego.