Łasuch Łasuch
280
BLOG

Nie nudzące się gołabki

Łasuch Łasuch Rozmaitości Obserwuj notkę 4

„Pieczone gołąbki prosto do gąbki” – może nie pieczone a gotowane, ale na pewno bardzo smaczne gołąbki w sosie pomidorowym, na które zawsze mam ogromną ochotę. Nie wiem czy kiedyś gołąbki mnie znudzą… Raczej nie sądzę.

Gołąbki



Składniki:

Główka dużej, białej kapusty, 40 dag karkówki, 25 dag ryżu, 2 łyżki masła, cebula, 4 grzyby suszone, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, koncentrat pomidorowy.

Sposób przygotowania:

Do naczynia wkładamy całą kapustę i parzymy ją w gotującej się wodzie z odrobiną soli do momentu aż wierzchnie liście będą dość miękkie. Odcinamy je wtedy stopniowo od główki. W międzyczasie przygotowujemy farsz na nadzienie naszych gołąbków. Parujemy ryż z masłem i odrobiną wody w piekarniku przez ok.30 minut. W tym czasie rumienimy drobno posiekaną cebulkę, obgotowujemy i drobniutko siekamy grzyby, mielimy karkówkę. Wszystkie składniki: ryż, mięso, grzyby, cebulkę łączymy ze sobą, doprawiamy do smaku pieprzem i solą i gotowy farsz układamy na liściach kapusty, z których formujemy zgrabne gołąbki.
Gołąbki układamy warstwami w dużym garze, zalewamy osoloną wodą z zielem angielskim i liśćmi laurowymi a następnie gotujemy je ok. 1,5 godziny dolewając cały czas wodę.
Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, podgotowujemy i nasze gołąbki są już gotowe – smacznego!
 

Łasuch
O mnie Łasuch

Łasuch jest łakomczuchem a do przepisów ma wszelkie prawa, jakby ktoś dociekał.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości