Niby jeszcze listopad, zimy nei widac, ale czuję, zę się zbliża. A jak zima, to i święta tuż, tuż… i niektórzy z nas planują potrawy na święta i Wigilię. Pyszne śledzie w oleju na pewno będą gościć chyba wszedzie. Niby banalna potrawa ale jakże smaczna. Polecam śledzie w oleju wg mojego przepisu.
Składniki:
10 filetów śledziowych (białych i grubych) z zalewy, pół litra mleka, 5 dużych cebul, ocet winny, olej.
Sposób przygotowania:
Śledzie pokroić w dzwonka i zalać mlekiem na 1 godzinę. W międzyczasie cebulę kroimy w drobną kostkę.
Do dużego słoika na dno wysypujemy cebulę i warstwowo układamy śledzie na przemian z cebulą, pamiętając o tym, żeby pokropić śledzie odrobiną octu winnego.
Tak przygotowane śledzie wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego.