Przepisy Przepisy
217
BLOG

Sałatka z boczkiem i jajkiem!

Przepisy Przepisy Gotowanie Obserwuj temat Obserwuj notkę 0

Fajna sałatka przepis znam od jakiś 10 lat, robie niestety dość rzadko…

Potrzebne składniki:

  • Boczek wędzony w plasterkach
  • orzeszki piniowe lub posiekane włoskie – lepsze te pierwsze
  • ocet balsamiczny
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka miodu
  • zielona sałata – normalna nie ta lodowa
  • rukkola
  • roszponka
  • jajko na osobę

Proces przygotowania jest wieloetapowy więc będzie w punktach:
1. Tostujemy orzechy na rozgrzanej patelni na mały ogniu przez kilka minut aż się przyrumienią
2. Na patenie dajemy oliwę i smażymy na chrupko boczek – wyciągamy do z patelni ale oliwę zostawiamy aby przestygła będzie podstawą sosu.
3. Po przestygnięciu dodajemy do oliwy ocet balsamiczny i miód – mieszamy dokładnie.
4. Umytą i osuszoną zieleninę mieszamy z sosem, układamy na talerzykach i posypujemy podpieczonymi orzeszkami i kawałkami boczku.
5. Nakładamy na górę jajka w koszulkach: na patelni gotujemy wodę około 4 cm głębokości – dodajemy ¼ łyżeczki soli, kilka łyżeczek octu – kiedy się zagotuje zmniejszamy ogień do minimum i do takiej wody delikatnie rozbijamy jajko tak aby zostało w całości a gorąca woda ścinała białko, jajko ma być na miękko – płynne żółtko i ścięte białko – jakby ktoś nie wiedział. Odcedzamy łyżką cedzakową.

Rozlewające się na sałatce żółtko integruje pozostałe smaki i naprawdę pyszna sałatka

Smacznego 

Przepisy
O mnie Przepisy

Taki sobie kucharczyk ciągle się uczący

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości