Fajna sałatka przepis znam od jakiś 10 lat, robie niestety dość rzadko…
Potrzebne składniki:
- Boczek wędzony w plasterkach
- orzeszki piniowe lub posiekane włoskie – lepsze te pierwsze
- ocet balsamiczny
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka miodu
- zielona sałata – normalna nie ta lodowa
- rukkola
- roszponka
- jajko na osobę
Proces przygotowania jest wieloetapowy więc będzie w punktach:
1. Tostujemy orzechy na rozgrzanej patelni na mały ogniu przez kilka minut aż się przyrumienią
2. Na patenie dajemy oliwę i smażymy na chrupko boczek – wyciągamy do z patelni ale oliwę zostawiamy aby przestygła będzie podstawą sosu.
3. Po przestygnięciu dodajemy do oliwy ocet balsamiczny i miód – mieszamy dokładnie.
4. Umytą i osuszoną zieleninę mieszamy z sosem, układamy na talerzykach i posypujemy podpieczonymi orzeszkami i kawałkami boczku.
5. Nakładamy na górę jajka w koszulkach: na patelni gotujemy wodę około 4 cm głębokości – dodajemy ¼ łyżeczki soli, kilka łyżeczek octu – kiedy się zagotuje zmniejszamy ogień do minimum i do takiej wody delikatnie rozbijamy jajko tak aby zostało w całości a gorąca woda ścinała białko, jajko ma być na miękko – płynne żółtko i ścięte białko – jakby ktoś nie wiedział. Odcedzamy łyżką cedzakową.
Rozlewające się na sałatce żółtko integruje pozostałe smaki i naprawdę pyszna sałatka
Smacznego