Sałatka raczej letnia zapomniałem jej dodać wczęśniej tak więć aby ponownie nie zgubić jej w czeluściach komputera:
Potrzebne:
6 łyżek oliwy z oliwek
starta skórka z 1 cytryny
1 ząbek czosnku
szczypta cukru
pieprz
130 dag młodego bobu
150 g greckiej fety
1 pęczek szalotki
2 łyżki posiekanego kopru
2 jajka ugotowane na twardo
cząstka cytryny
grecki jogurt
Sposób przygotowania:
Oliwę roztrzepać razem z sokiem z cytryny.
Gdy składniki się połączą nie przerywając ubijania dodać jeszcze posiekany czosnek, sól, pieprz oraz cukier.
Następnie bób gotować około 10 minut w osolonej wodzie po czym go odcedzić i przełożyć do miski.
Od razu gdy jest jeszcze ciepły posypać go pokruszoną fetą oraz posiekaną szalotką i skropić dresingiem.
Dokładnie wymieszać i posypać jeszcze posiekanym koperkiem.
Udekorować cząstkami jajek.
Podawać z jogurtem oraz cząstkami cytryny.
Smaczna i zdrowa - już tesknie za letnimi wążywkami.