Przepisy Przepisy
301
BLOG

Zapiekanka ze świeżych warzyw

Przepisy Przepisy Gotowanie Obserwuj temat Obserwuj notkę 0

Składniki:

  • 2 szkl różyczek brokułu
  • 1 ½ zkl marchewki pokrojonej w plasterki
  • 1 szkl majonezu
  • 1 szkl startego sera cheddar
  • 4 krople sosu z ostrej papryki
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ½ szkl wytrawnego białego wina
  • 1 ½ szkl cukinii pokrojonej cukinii
  • 1 szkl selera naciowego, posiekanego
  • ½ szkl papryki pokrojonej w kostkę
  • ½ szkl posiekanej cebuli
  • łyżka posiekanej bazylii
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki masła
  • 12 krakersów
  • 1/3 szkl startego parmezanu

Sposób wykonania:

Brokuły i marchewkę ugotować na parze na półtwardo. Następnie majonez wymieszać z serem chedar, wino, pikantny sos oraz pieprz. Wówczas dodać brokuła, marchew, cukinię, selera, paprykę oraz cebulę.

Dodać jeszcze posiekana bazylie oraz natkę pietruszki i całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Na koniec na rozgrzanym maśle przesmażyć pokruszone krakersy po czym wymieszać je z startym serem. Powstałą kruszonka posypać zapiekankę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 minut.

Przepisy
O mnie Przepisy

Taki sobie kucharczyk ciągle się uczący

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości