Składniki:
- 2 szkl różyczek brokułu
- 1 ½ zkl marchewki pokrojonej w plasterki
- 1 szkl majonezu
- 1 szkl startego sera cheddar
- 4 krople sosu z ostrej papryki
- ¼ łyżeczki pieprzu
- ½ szkl wytrawnego białego wina
- 1 ½ szkl cukinii pokrojonej cukinii
- 1 szkl selera naciowego, posiekanego
- ½ szkl papryki pokrojonej w kostkę
- ½ szkl posiekanej cebuli
- łyżka posiekanej bazylii
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki masła
- 12 krakersów
- 1/3 szkl startego parmezanu
Sposób wykonania:
Brokuły i marchewkę ugotować na parze na półtwardo. Następnie majonez wymieszać z serem chedar, wino, pikantny sos oraz pieprz. Wówczas dodać brokuła, marchew, cukinię, selera, paprykę oraz cebulę.
Dodać jeszcze posiekana bazylie oraz natkę pietruszki i całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na koniec na rozgrzanym maśle przesmażyć pokruszone krakersy po czym wymieszać je z startym serem. Powstałą kruszonka posypać zapiekankę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 minut.