Kuchennik Kuchennik
1049
BLOG

Sałatka ziemniaczana z kiszonymi pieczarkami

Kuchennik Kuchennik Rozmaitości Obserwuj notkę 29

 Kiszone grzyby to mój hit od kilku lat. Grzyby kiszę nie po to, by je długo przechowywać (choć dawniej taka metoda była bardzo popularna), tylko dla podniesienia ich walorów smakowych i dietetycznych W sezonie kiszę różne grzyby blaszkowe - kurki, gąski lub rydze (gdy się trafią), obecnie - ze względów oczywistych - dysponuję wyłącznie grzybami hodowlanymi ;-(((

Składniki:

2 duże lub 4 małe ugotowane w mundurkach ziemniaki, 1 mały słoiczek kiszonych pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki (około 10 sztuk średniej wielkości), 1 mała cebula, pokrojona w cienkie półplasterki, mały kubeczek gęstego jogurtu, łyżka kaparów, só i pieprz do smaku (uwaga - pieczarki i kapary są słone!)

Składniki wymieszać w misce, zostawić na godzinę do przegyzienia.

Danie stanowi bardzo dobry dodatek do grilowanych mięs - zamiast pieczywa lub nieśmiertelnego pieczonego ziemniaka ;-D

Kuchennik
O mnie Kuchennik

Jestem skromna, zdolna i pełna poświęcenia.

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości