A. Stelmach
A. Stelmach
Koło Naukowe Historyków Studentów UMCS Koło Naukowe Historyków Studentów UMCS
481
BLOG

"Kuchnia na przestrzeni dziejów"

Koło Naukowe Historyków Studentów UMCS Koło Naukowe Historyków Studentów UMCS Historia Obserwuj temat Obserwuj notkę 0

Koło Naukowe Historyków Studentów UMCS serdecznia zaprasza na Ogólnopolską Studencko- Doktorancką Konferencję Naukową "Kuchnia na przestrzeni dziejów", która odbędzie się w dniach 19-21 X 2011 r.Podczach dwóch pierwszych dni zaplanowana jest wystawa kuchni antycznej i staropolskiej, a w ostatnim organizatorzy przewidują wycieczkę sladami tradycji kulinarnych dawnego Lublina.

 

 Program: 

 

19 października 2011 (środa) Sala Obrad Rady Wydziału Humanistycznego UMCS
9.00 - 9.10 - Uroczyste otwarcie Ogólnopolskiej Studencko-Doktoranckiej Konferencji Naukowej ,,Kuchnia na przestrzeni dziejów’’
9.10 - 9.30 - Wystąpienie Dziekana Wydziału Humanistycznego UMCS Prof. dra hab. Henryka Gmiterka
9.30 - 10.00 - Wykład Dra hab. Dariusza Słapka z Zakładu Historii Starożytnej UMCS
10.00 - 10.20 - Dyskusja
10.20 - 10.30 - Przerwa na kawę
10.30 - 11.30 - Prezentacja kuchni antycznej przygotowana przez Koło Naukowe Amatorów Antyku UMCS
11.30 - 12.00 – Przerwa
Sala 013B (niski parter) Wydział Humanistyczny UMCS
12.00 - 12.20 - Anna Stelmach (UMCS), Alternatywne zastosowanie warzyw w starożytnej Grecji
12.20 - 12.40 - Joanna Majdanik (UMCS), Medycyna w kuchni starożytnych Rzymian na podstawie Historia Naturalis Pliniusza, oraz O Sztuce kulinarnej ksiąg dziesięć Apicjusza
12.40 - 13.00 - mgr Magdalena Nowożeńska (UMCS), Rola rekonstrukcji w badaniach nad antyczną kuchnią śródziemnomorską
13.00 - 13.15 - Dyskusja
13.15 - 14.15 - Przerwa obiadowa
14.15 - 14.45 - Wykład Prof. dra hab. Grzegorza Jawora z Zakładu Historii Gospodarczej UMCS
14.45 - 15.00 - Dyskusja
15.00 - 15.10 - Przerwa na kawę
15.10 - 15.30 - Joanna Aleksandruk (UMCS KL w Białej Podlaskiej), Słowianie. Na ,,pograniczu’’ kuchni polskiej i bułgarskiej
15.30 - 15.50 - mgr Julia Możdżeń (UMK Toruń), Kulinaria w służbie bogom. Sakralne przeznaczenie uczt u pogańskich Prusów
15.50 - 16.00 - Dyskusja
16.00 - 16.10 - Przerwa na kawę
16.10 - 16.30 - Łukasz Kosiński (UMCS), Stosunek do pożywienia we wczesnośredniowiecznych regułach zakonnych (IV-VI wiek)
16.30 - 16.50 - Jagoda Pajda (UMCS), Nieczysty i nieludzki posiłek wrogów z Tartaru- o symbolice pożywienia Mongołów w opisach podróżników europejskich z XIII wieku
16.50 - 17.10 - Kamil Michaluk (UMCS), Dieta Azteków i jej wpływ na kształt, potęgę i upadek cywilizacji Mexicas
17.10 - 17.25 - Dyskusja
17.25 - 17.30 - Uroczyste zamknięcie pierwszego dnia obrad

20 października 2011 (czwartek) Sala Obrad Wydziału Humanistycznego UMCS
9.00 - 9.10 - Uroczyste Otwarcie drugiego dnia obrad
9.10 - 9.40 - Wykład Dra Janusza Ternesa z Zakładu Historii XVI-XVIII wieku UMCS
9.40 - 10.10 - Wykład Dr Agnieszki Sidorowskiej z Zakładu Historii XVI-XVIII wieku UMCS
10.10 - 10.30 - Dyskusja
10.30 - 11.30 - Prezentacja kuchni staropolskiej przygotowana przez Koło Naukowe Historyków Studentów
11.30 - 11.50 - mgr Agata Świątkowska (UMCS), Kuchnia szlachecka w baroku
11.50 - 12.10 - mgr Magdalena Spychaj (UMK), Kuchmistrzostwo. Tajemnica najstarszej polskiej książki kucharskiej
12.10 - 12.30 – mgr Marta Letka (Uniwersytet Opolski) Takiej kawy jak w Polszcze nie ma w żadnym kraju" - kilka uwag o piciu kawy w nowożytnej Polsce
12.30 - 12.50 - Jan Ratuszniak (UŁ), Obraz pijaństwa i zwyczajów kulinarnych społeczeństwa Rosji epoki mikołajewskiej w świetle relacji Amelii Lyons (1849-1853)
12.50 - 13.10 - Dyskusja
13.10 - 14.10 - Przerwa obiadowa
14.10 - 15.30 - Debata naukowa ,,Reglamentowana żywność w PRL’’ z udziałem pracowników Zakładu Historii Społecznej XX wieku UMCS
15.30 - 15.40 - przerwa na kawę
15.40 - 16.00 - Tomasz Kowal (UMCS), Wyżywienie więźniów obozu koncentracyjnego na Majdanku jako część hitlerowskiego mechanizmu zagłady
16.00 - 16.20 - Paweł Wrona (UMCS), Żywność w zamian za… Zjawisko handlu pomiędzy więźniami obozu na Majdanku a mieszkańcami wsi Dziesiąta
16.20 - 16.30 - Dyskusja
16.30 - 16.35 - Przerwa na kawę
16.35 - 16.55 - Maciej Bielak (UMCS), Posiłki dyplomatyczne w II i III Rzeczypospolitej – analiza porównawcza
16.55 - 17.15 - Tomasz Wicha (UMCS), Pragmatyczne aspekty kulinarnych metafor języka polityki po 1989 roku
17.15 - 17.35 - Karolina Nowak (UMCS), Czekolada E. Wedel na ziemiach polskich w latach 1981 – 2010
17.35 - 17.50 - Dyskusja
17.50 - 18.00 - Uroczyste zamknięcie Obrad

21 października 2011 (piątek) Pomnik Marii Curie-Skłodowskiej
11.00 - 13.00 Zwiedzanie najważniejszych zabytków miasta Lublina zorganizowane przez Koło Naukowe Historyków Studentów

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Kultura