Wczoraj jadłem pyszną zupę, zupa pieczarkowa to była. I powiem tak, bardzo mi smakuje. Taka zupa pieczarkowa nie należy w Polsce do najpopularniejszych zup, ale jednak ostatnio zyskała dość sporo poprzez emitowane w telewizji programy kulinarne. Takze pomimo, ze niektórzy pieczarki nie uważają za grzyby to ja polecam, bo dobra i szybko sie ją w miarę przygotowuje.
Składniki:
Kostka schabowa, 0,5 kg pieczarek, 5 ziemniaków, 2 marchewki, kawałek selera, pietruszka, kawałek pora, opieczona cebula, makaron muszelki, łyżka śmietany, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Zagotowujemy w garnku wodę i dodajemy kostkę schabową. Następnie wrzucamy obrane i pokrojone w talarki warzywa, kawałek pora, cebulę i wszystkie przyprawy. W tym momencie dodajemy opłukane i pokrojone w plasterki pieczarki. Zupę gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut, po czym wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i 5 czubatych łyżek makaronu. Zupę pieczarkową gotujemy jeszcze jakieś 15 minut pamiętając o mieszaniu. Na koniec zaprawiamy łyżką kwaśnej śmietany, gotujemy 5 minut i gotowe.
Szczerze polecam.