Jak chcecie pyszny obiad to powiem wam, że zupa grzybowa sprawi wam wiele radości kulinarnej. Gotowanie jej jest przyjemne i aromatyczne, a smakowanie takiej zupy, jak zupa grzybowa to dopiero nie lada gratka. A jak jeszcze człowiek sobie przypomni, jak zbierał sam te grzyby, to... :) Polecam.
Składniki:
Kostka schabowa (nieduża), 5 dag suszonych grzybów, 4 duże ziemniaki, pietruszka, 2 marchewki, kawałek selera, kawałek pora, opieczona cebula, drobny makaron, łyżka śmietany, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy ją i wrzucamy kostkę schabową. Dalej dodajemy obrane i pokrojone w talarki warzywa, kawałek pora, cebulę, przyprawy. Następnie dodajemy wcześniej namoczone i pokrojone w kawałki grzyby. Zupę gotujemy na małym ogniu ok. 20-30 minut, po czym dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i 5 czubatych łyżek makaronu. Naszą zupę gotujemy jeszcze jakieś 15 minut cały czas mieszając. Zaprawiamy 1 łyżką kwaśnej śmietany, gotujemy 5 minut i gotowe.
Szczerze polecam.