Przepis oryginalnie z jakiejś strony – często go robie i nie pamiętam dokładnie skąd on był i został już lekko zmodyfikowany.
Potrzebujesz:
- trzy łyżki majonezu
- trzy łyżki jogurtu naturalnego
- łyżeczka soku z cytrynu lub limonki
- duży ogórek utarty na tarce i odciśnięta woda
- kawałek sera żółtego – 20 dkg gdzieś tak utarty na drobnej tarce
- natka pietruszki drobno posiekana
- opcjonalnie ząbek czosnku – wyciśnięty na prasce
- opcjonalnie natka kolendry drobno posiekana
- opcjonalnie ½ łyżeczki musztardy
- opcjonalnie małe chili drobno posiekane bez nasion
- sól i pieprz
Co do składników opcjonalnych to można stasować ich dowolne kombinacje – co kto lubi.
Wszystkie składniki oprócz sera i ogórka mieszamy ze sobą – można przechowywać w lodówce ser i ogórek dodajemy na końcu tuż przed podaniem.
Dobre do ostrych dań grillowych, ogólnie takie dodatek na posiadówke w ogródku.