Łatwiutki przepis na botwinkę bo to sezon – z dedykacją dla prezesa znanego związku sportowego, tak ogólnie to pisze bo wymyśliłem że dziś ugotuje sobie.
Potrzebujesz kucharzu drogi:
- Pęczek buraków z liśćmi
- Wywar lub kostkę rosołową – najlepsza opcja z wędzonką
- 3-4 ziemniaki
- ½ szklanki słodkiej śmietanki
- Sol pieprz do smaku.
- Obieramy buraki ze skóry i kroimy na małe kawałki, do gara z wywarem lub w ostateczności kostką.
Gotujemy na małym ogniu przez 2-3 godzin po czy dodajemy drobno pokrojone ziemniaki i jeszcze gotujemy do czasu aż zmiękną.
Liście dokładnie i to kilkukrotnie myjemy – gdyż jakimś cudem zawsze zostaje w nich piasek, po umyciu kroimy i dodajemy na kilka minut przed końcem gotowania zupy.
Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę octu winnego – hartujemy śmietanę i dodajemy do zupy, podawać z uśmiechem na twarzy – gdyż jest to smaczna i radosna zupka.
Dodatkowe opcje podpowiedziane przez komentujących:
- Gotową zupkę można posypać posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem
- Ocet można zastąpić sokiem z cytryny
- Czas gotowania można skrócić
- Ziemniaki można ugotować osobno
- Czas gotowania można skrócić
- Ziemniaki można ugotować osobno