Przepisy Przepisy
937
BLOG

Botwinka na szybko

Przepisy Przepisy Gotowanie Obserwuj temat Obserwuj notkę 7

 

Łatwiutki przepis na botwinkę bo to sezon – z dedykacją dla prezesa znanego związku sportowego, tak ogólnie to pisze bo wymyśliłem że dziś ugotuje sobie.

Potrzebujesz kucharzu drogi:

  • Pęczek buraków z liśćmi
  • Wywar lub kostkę rosołową – najlepsza opcja z wędzonką
  • 3-4 ziemniaki
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • Sol pieprz do smaku.
  • Obieramy buraki ze skóry i kroimy na małe kawałki,  do gara z wywarem lub w ostateczności kostką.

Gotujemy na małym ogniu przez 2-3 godzin po czy dodajemy drobno pokrojone ziemniaki i jeszcze gotujemy do czasu aż zmiękną.

Liście dokładnie i to kilkukrotnie myjemy – gdyż jakimś cudem zawsze zostaje w nich piasek, po umyciu kroimy i dodajemy na kilka minut przed końcem gotowania zupy.

Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę octu winnego – hartujemy śmietanę i dodajemy do zupy, podawać z uśmiechem na twarzy – gdyż jest to smaczna i radosna zupka. 

Dodatkowe opcje podpowiedziane przez komentujących:

- Gotową zupkę można posypać posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem

- Ocet można zastąpić sokiem z cytryny

- Czas gotowania można skrócić 

- Ziemniaki można ugotować osobno

- Czas gotowania można skrócić 

- Ziemniaki można ugotować osobno

Przepisy
O mnie Przepisy

Taki sobie kucharczyk ciągle się uczący

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości