Prosty i smaczny przepis
Porzebujesz:
4 steki z polędwicy wieprzowej
sól
pieprz
2 łyżki oliwy
pęczek szalotki
1 główka sałaty rzymskiej
1 łyżka posiekanego koperku
225 ml rosołu z kurczaka
2 jajka
sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną szalotkę, wówczas włożyć do niej steki oprószone pieprzem, smażyć około 10 minut co jakiś czas obracając.
Następnie do steków dodać sałatę pokrojoną w paseczki, posiekany koperek oraz wlać rosół.
Doprowadzić do wrzenia po czym pod przykryciem gotować około 5 minut.
Po tym czasie steki wyjąć a płyn przecedzić i cały czas mieszając dodawać stopniowo jajka roztrzepane z sokiem z cytryny.
Przelać sos na patelni i delikatnie podgrzewać około 3 minut nie przerywając ubijania.
Gdy sos zgęstnieje doprawić go do smaku solą oraz pieprzem i polać nim steki.