u-bolt u-bolt
36
BLOG

Nispole (nieszpółki)

u-bolt u-bolt Rozmaitości Obserwuj notkę 2

Na początku XIX wieku w Neapolu, konkretnie w nieistniejącym już ogrodzie botanicznym posadzono sprowadzone z Japonii i Chin kilka egzotycznych drzew o pachnących białych kwiatach. W zamiarze miały upiększyć aleje ogrodowe. Wkrótce drzewka wydały pyszne owoce, zwane we Włoszech „nespole” co można przetłumaczyć na nasze rodzime nieszpułki aczkolwiek nie jest to tłumaczenie w pełni adekwatne. 

image

image

image


Te wiecznie zielone drzewa dobrze przystosowały się do łagodnego klimatu śródziemnomorskiego, zadomowiając się w krajobrazie południa Włoch na stałe. Duże białe kwiaty (loquat) tego drzewa w okresie kwitnienia stanowią wielką atrakcję dla pszczół produkujących cenny we Włoszech miód nespole. Loquaty, bogate w błonnik to owoce, które mają niewiele kalorii i dlatego są szczególnie odpowiednie dla osób stosujących dietę. Między innymi są bogate w witaminy i minerały, co czyni je prawdziwym pokarmem dla zdrowia. Loquaty są stosowane od wieków w medycynie chińskiej, a w szczególności w leczeniu migreny, wymiotów, bólu pleców; są przydatne w przeciwdziałaniu kaszlowi.

image


We wszystkich prowincjach południowych Włoch – Apulia, Basilicata, Calabria i Sycylia, nespole są regularnie używane do domowej produkcji dżemów, aczkolwiek rzadko spotykanych na rynku, oraz pysznych likierów o smaku podobnym do znanego orzecha włoskiego.

Domowy likier Nespolino, to pyszny destylat o intensywnym i charakterystycznym smaku owoców doskonale komponuje się z mocnym smakiem brandy i słodyczą miodu. Warto się skusić.

image




u-bolt
O mnie u-bolt

Nowości od blogera

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości