Kobieta Świadoma
Prawda ponad wszystko
11 obserwujących
260 notek
146k odsłon
  109   1

Ekologia w naszej kuchni


Żywność ekologiczna to termin prawnie zdefiniowany w Unii Europejskiej i dotyczy produktów, które muszą pochodzić z upraw kontrolowanych ekologicznie. Produkty te nie mogą być modyfikowane genetycznie i muszą być uprawiane bez użycia pestycydów chemiczno-syntetycznych, nawozów sztucznych lub osadów ściekowych. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu wszystkie uprawy były taką ekologiczną żywnością, ponieważ do ich produkcji nie stosowano żadnych środków grzybobójczych, owado- i chwastobójczych czy nawozów syntetycznych. Dziś nieskażonej żywności musimy szukać w specjalnych sklepach i drożej za nią płacić. Rynki ekologiczne rozkwitają, produkty regionalne sprzedają się znakomicie. Ludzie coraz częściej wybierają je, ponieważ chcą zadbać o własne zdrowie. Jednak co tak naprawdę kryje się za tymi produktami, opatrzonymi wszystkimi pieczęciami i obietnicami? Czy owe produkty naprawdę są zdrowsze, bardziej ekologiczne – a zatem warte każdej ceny?

Obecnie wielu konsumentów domaga się czegoś więcej niż tylko niskiej ceny produktów, żywność powinna być zrównoważona. Wyprodukowane z możliwie najmniejszym wpływem na klimat, bez okrucieństwa wobec zwierząt, tak naturalne, jak to tylko możliwe. Większość z nas myśli o dwóch kluczowych słowach, opisujących produkty spożywcze – organicznym i regionalnym. Uważamy, że towary oznaczone tymi cechami są świeższe, ich smak i jakość są szczególnie wysokie, a zawartość składników odżywczych jest wyższa. Uprawy, które wymagają więcej nakładów pracy, mniejsze plony i lepsze warunki do hodowli zwierząt mają odzwierciedlenie w cenach dla odbiorców końcowych, czyli nas konsumentów. Dlatego też, produkty ekologiczne nie są dla wszystkich, jedynie dla tych, których na nie stać.

Żywność z kontrolowanych upraw ekologicznych stale zawiera mniej azotanów, mniej pozostałości pestycydów i więcej składników odżywczych. Czy są więc zdrowsze od konwencjonalnych? Holenderskie badanie wykazało, że małe dzieci, które piły mleko ekologiczne zamiast mleka konwencjonalnego, rzadziej zapadały na alergie. Świadomi nabywcy doceniają możliwość przyczynienia się do stabilności gospodarki w swoim najbliższym otoczeniu, dlatego tez bardzo często wybierają produkty regionalne. Niestety czasem to tylko wybieg marketingowy handlowców, co nas konsumentów wprowadza w błąd i jest zwykłym oszustwem. Podobnie jest z zachowaniem norm przestrzeganych przez producentów. 

Kiedyś słyszałam żart na ten temat, miejmy nadzieję, że tylko nim jest: Czym różni się uprawa ekologiczna od konwencjonalnej? Uprawę konwencjonalną pryska się środkami ochrony roślin w dzień, ekologiczną tylko nocą... Gdyby miałoby to być prawdą, to można byłoby mówić o oszustwie. To prężnie rozwijająca się m gałąź rolnictwa, warta wielu milionów, jeśli nie miliardów. Więc i jest ryzyko nieuczciwych dystrybutorów tej żywności, miejmy tylko nadzieję, że jest ich niewielu, jeśli w ogóle. Badania przeprowadzone przez amerykańskiego eksperta żywienia Virginię Worthington z Johns Hopkins University w 2001 roku wskazują jednoznacznie, że żywność ekologiczna statystycznie rzecz biorąc, jest bardziej wartościowa dla ludzkiego organizmu niż żywność konwencjonalna. Przeanalizowała ona wyniki 41 szczegółowych projektów badawczych, w których naukowcy porównywali wartość odżywczą i składniki różnych warzyw, owoców i pieczywa z upraw ekologicznych i z upraw przemysłowych. Badanie to wykazało, że przeciętnie produkt "ekologiczny" zawiera między innymi 27% więcej witaminy C, 21% więcej żelaza, 29,3% więcej magnezu, 13,6% więcej fosforu. Jednocześnie produkty ekologiczne zawierały 15,1% mniej szkodliwych azotynów niż produkty konwencjonalne.

Badania naukowe potwierdzają niestety, że produkty konwencjonalne zawierają o wiele więcej rakotwórczych metali ciężkich, azotanów, pestycydów i szkodliwych substancji chemicznych niż produkty ekologiczne. Rolnictwo konwencjonalne stosuje już ponad 400 różnych związków chemicznych, których stosowanie w gospodarstwach ekologicznych jest kategorycznie zabronione. Można powiedzieć, że znając prawdę, możemy podjąć sami decyzję co jeść. Jednak to tylko pół prawdy, dopóki dochody przeciętnej rodziny nie będą pozwalać na zakup ekologicznych produktów, dopóty nasze dzieci będą borykać się z alergiami i chorobami nie tylko układu pokarmowego, ale także odpornościowego. A w pięknie wyglądającym schabowym 50% jego wagi będzie stanowić chemia. Tak naprawdę, już nic nie smakuje jak kiedyś, nawet jabłko smakuje podobnie do wszystkiego innego. Czy jesteście państwo zdziwieni, że tak często chorujecie? Bo ja nie, niedługo każdy z nas będzie świecić w ciemności... 


Źródła:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11327522/



Lubię to! Skomentuj12 Napisz notkę Zgłoś nadużycie

Więcej na ten temat

Komentarze

Inne tematy w dziale Rozmaitości