alamira na blogu alamira pisze: Czechosłowacki "szczęśliwy makaron" Jedna ze stacji TV przeprowadziła sondę na temat dań, które najbardziej poprawiają samopoczucie. Całej dziesiątki nie zapamiętałem, ale na podium znalazły się (od końca) lody, makaron i pizza. U mnie lody zostałyby zastąpione...
alamira na blogu alamira pisze: Bekon czy beką? Krótka historia kiełbasy i wędzonki To nie wieś tylko miasto rozwinęło sztukę tworzenia wyrobów mięsnych. Wieśniacy byli zbyt ubodzy by jadać mięso, sprzedawali je a sami żywili się tym co pozostało w gospodarstwie. Pod koniec XIV wieku Paryż liczył około stu...
Siukum Balala na blogu Gryzmoły pisze: Christmas pudding. Notka kulinarnopodobna Taki widać już los wydawcy i właściciela bloga. Inni wypoczywają, świętują a ty człowieku siadaj do starego " Remingtona " i wystukuj notkę. Widzę, że pod notką przedświąteczną nasza współpracownica, pani Cecylia Gasiorek...
alamira na blogu alamira pisze: Kimchi, sos japoński do pierożków i śledzie po tajsku Skoro staliśmy się globalną wioską to możemy na tradycyjną wigilię wpuścić na nasze talerze coś od bliższych czy dalszych sąsiadów. W tym wypadku od dalszych, no cóż trzeba się wolno przygotowywać na azjatycką dominację. Jak...
Grzegorz Gembalski na blogu Refleksja na dziś pisze: Gotowanie konkurs... się działo. Gdzie mnie to takich tuzów jak alamira, czy kemir i inne tuzy gotowania, ale, żeby nie było, że w komentarzach rzucam słowa na wiatr... Otóż wygraliśmy z małżonką kiedyś swój konkurs gotowania. Konkurs był niebylejaki bo...
kemir na blogu W okopie rozsądku pisze: Świąteczny bigos Kemira Jedną z moich pasji, którą dotąd rzadko się chwalę, jest gotowanie. Pasja ta objawia się rzadko, bo z natury jestem leniwy a do gotowania, podobnie jak do pisania, trzeba mieć "wenę" - cokolwiek to znaczy. Po raz pierwszy ujawniam ów...
BICO na blogu ARMAGEDON pisze: Przystawka z suszonych grzybów 60 g suszonych prawdziwków lub grzybów mieszanych, cebula, 2 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego, cytryna lub ocet winny, sól, pieprz, pół pęczka szczypiorku. Grzyby wymyć w letniej wodzie i namoczyć na noc w przegotowanej...
Siukum Balala na blogu Gryzmoły pisze: Ze świątecznych przepisów red. Cecylii Gąsiorek Jak Państwo wiedzą, mam z wydawcą tego bloga umowę na opublikowanie rocznie 10 notek kulinarnych, a także związanych z obchodami świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku. 10 i ani jednej więcej, za takie pieniądze niech sam...