Gotowanie

Napisz notkę na ten temat
Dział: Rozmaitości, Temat: Gotowanie

Święta za pasem, czas na karpia. Nigdy nie lubiłem karpia. Kiedy rodzice siadali do kolacji wigilijnej i pojawiało się to danie wpadałem w przygnębienie. Na prezenty trzeba było czekać a coś słodkiego - czyli makówki - były na...

Dział: Rozmaitości, Temat: Gotowanie

Nie są najważniejsze, jeśli chodzi o hierarchię ważności kościelnej, ale zdecydowanie wygrywają z wielkanocnymi pod względem nastroju, wyczekiwania i oprawy. Aby osiągnąć odpowiedni efekt, przygotowania należy zacząć sporo...

Dział: Rozmaitości, Temat: Gotowanie

Mało potraw może się równać z dobrą, tłustą wołowiną z kością, pieczoną w wielkim kawale, bardzo długo i pod przykryciem. Dopóki Amerykanie żywili się mięsem z rusztu, byli szczupli: gdy zaczęli jeść przetworzoną żywność...

Dział: Rozmaitości, Temat: Gotowanie

Śledzie "po filipińsku" (wcale nie chodzi o Kwaśniewskiego, tylko o czasopismo "Filipinka", z którego kiedyś zaczerpnęła córka pewnego informatyka): Filety śledziowe (najlepiej własnej roboty) zalewamy zalewą ze śliwek w occie i...

Dział: Rozmaitości, Temat: Gotowanie

Jak co roku udajemy się ze znajomymi by spożyć w -  koniecznie co roku nowej - restauracji dania z gęsi. Kilkanaście lat temu trzeba było je wcześniej zamawiać, dziś moda na gęś świętomarcińską opanowała knajpy i nie ma z...