Zbyszek na blogu W drodze pisze: #18 post Zbyszka wg Dąbrowskiej: Dno Podobno dobrze opaść jest na dno. Tak mówią. W ogóle mają sporo fajnych powiedzeń, naukowych, tajemniczych, skrywających głębokie życiowe mądrości. Na przykład, co cię nie pokona, to cię wzmocni. Gówno prawda. Właściwie, nie...
Animela na blogu Tędy i owędy pisze: Gęsie pipki Od bardzo wielu już lat pałam miłością do kuchni żydowskiej. Bynajmniej nie tej, którą prezentuje Yotam Ottolenghi, używającej tony przypraw do każdej potrawy, lecz do kuchni żydowskiej - można rzec - polskiej. Do kuchni naszych...
alamira na blogu alamira pisze: Głodówka sybaryty i czas czterdziestnicy Jak większość z nas (mam nadzieję) dostaję - od czasu do czasu, w okolicach północy, przed udaniem się na spoczynek - wilczego głodu. Albo raczej małpiego rozumu (czemu winne są te zwierzątka? nie wiem, pewnie na coś lub na kogoś...
Animela na blogu Tędy i owędy pisze: Sałatka wiosenna Czy to w ogóle ma sens - pisanie o potrawach sezonowych? ... Wiem: to jest trendy; sezonowość teraz się nosi niczym dawniej futra. No ale czy można mówić o sezonowości, gdy wszystko można kupić przez okrągły rok?! Jeszcze za moich...
J.a-kobieta na blogu Cichy kącik pisze: Ciekawe, jak smakuje Czasy są z lekką nieprzewidywalne, a ja postanowiłam się zrelaksować, mniej czytać o kolejnych prowokacjach, dziwnych działaniach, które mają nas odciągać od tego, co ważne. Ciekawe, jak smakują te frykasy. Z drugiej strony, czego...
Animela na blogu Tędy i owędy pisze: Słonina sezonowana Zdaje się, że już kilka razy pisałam na blogu o tym, że mój dziadek przed wojną (i jeszcze kilka lat po, aż do upaństwowienia) miał własną masarnię? Oczywiście, opowieści taty o tym, jak to rano przed pracą przychodziły i panie...
Animela na blogu Tędy i owędy pisze: Winigret ze śledzia (przepis rosyjski) Ludzka masa jest nierozumna. Daje się powodować emocjami, od wielu już lat napędzanymi głównie przez media. Czerwone paski i ... myślenie się wyłącza. Widać to było podczas "pandemii", widać też obecnie, gdy po wkroczeniu wojsk...
alamira na blogu alamira pisze: Rozważania znad kwaśnicy Spotkałem się w kuchennej restauracji z szefem kuchni na gotowaniu kwaśnicy. Spotkaliśmy się po raz kolejny przygotowując na sezon wiosenno letni naszą kwaśnicę. Piszę naszą bo jestem współautorem tego przepisu. Gotujemy to od...