37 obserwujących
308 notek
605k odsłon
Szparagi - białe czy zielone?

Szparagi - białe czy zielone?

Kiedy próbuję wywołać z pamięci moje pierwsze doświadczenia ze szparagami to nic nie widzę. Zero wspomnień, co by oznaczało, że w mojej śląskiej kuchni były nieobecne. Podobnie jak w polskiej. Jeśli z czymś mi się kojarzą to przez...

Rozważania o wojnie i pokoju

Geopolityka pachnie mi kawą a kawa łączy się z porankiem, poranek zaś jest jak wiosna, która zwiastuje odradzające się życie. Ten zapach kawy jest jak najbardziej dosłowny, bo w stanie wojennym i później mój przyjaciel z Paryża wysy...
Rozważania znad kwaśnicy

Rozważania znad kwaśnicy

Spotkałem się w kuchennej restauracji z szefem kuchni na gotowaniu kwaśnicy. Spotkaliśmy się po raz kolejny przygotowując na sezon wiosenno letni naszą kwaśnicę. Piszę naszą bo jestem współautorem tego przepisu. Gotujemy to od późne...

Polska państwem wielonarodowym?

W tym tygodniu padnie zapewne liczba 2 milionów Ukraińców szukających u nas schronienia. Z analiz socjologów, do których miałem dostęp wynika, że od 40 do 60% z nich pozostanie w naszym kraju, przynajmniej do czasu kiedy będą mogli powr...
Czulent - o wojnie niezbyt poważnie

Czulent - o wojnie niezbyt poważnie

Przykro się do tego przyznać ale wstaję rankiem z nadzieją, że jakiś rosyjski pułkownik albo generał został ubity przez Ukraińców. Dzień bez takiej informacji jest kiepskim dniem. Sąsiad - w wieku mocno emerytalnym - powiedział mi, ...

Wojna w wykonaniu wybitnego aktora

Niezależnie od tego jak skończy się wojna Ukrainy z Rosją widać już, że przyniesie nam zasadnicze zmiany w dotychczasowym porządku świata.  Na początek kilka nieoczywistych obserwacji. Wojna jest częścią polityki a polityka to częst...

Polskie interesy - polemika z Kemirem

W ciekawej notce Kemira: "Jakie są a jakie powinny być polskie interesy narodowe?" autor prowadzi do konkluzji, że prawdziwie nasze interesy będziemy mogli realizować po opuszczeniu Unii. Tylko wówczas będziemy w stanie realizować własną...
Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

Gotowanie zupy gulaszowej to dla mnie jak opowieści Szeherezady z "Księgi tysiąca i jednej nocy". Gotuję ją kilka razy w roku w ilości około 10 litrów dla zaprzyjaźnionej restauracji w woj. świętokrzyskim. Staram się by była coraz lep...