Gotowanie 8.09.2024, 17:28 dzisiaj kiszona kapusta... Przed nami jesień, a więc okres dojrzewania płodów roślinnych. Tradycyjnym produktem jesieni od zawsze była kapusta. Same głowy nie przechowują się dobrze, ale kapusta kiszona jest doskonałą potrawą przydatną do spożycia przez...
Polityka 25.02.2023, 08:05 pasztet jako danie jarskie Pasztet - potocznie ten termin oznacza jakiś nagle wyłaniający się problem. Ale także jest to typ potrawy przygotowanej na bazie mięsa. Jeszcze pół wieku temu w Polsce był to doskonały substytut dania mięsnego. Jak zatem zrobić...
Kultura 1.01.2023, 16:57 Kawa na ławę ! Dzisiaj krótko na temat parzenia kawy. Kawa - jako roślina - nie rośnie w Polsce. Jednak od dawna była tu sprowadzana z krajów dalekiego wschodu. Mnie interesuje sposób zaparzania kawy - który pozwoli poznać jego smak. I tutaj zaczynają...
Gotowanie 29.12.2022, 22:11 wegański karp na Wigilię Święta Bożego Narodzenia dla wielu osób są okazją do spożycia wigilijnego karpia. I chociaż jest to bardzo smaczna ryba, to dla wielu osób jest to przysmak dostępny tylko raz w roku. Być może jest to pozostałość "komuny", bowiem...
Gotowanie 26.11.2022, 20:26 wegańska czekolada ! Dzisiaj podzielę się przemyśleniami nad czekoladą wolną od zakazanych składników. Nie, żeby nie stosować dodatków dopuszczonych do stosowania i oznaczonych jako "E-...(ileś tam)". Zatem - jak zrobić czekoladę ? W książkach o...
Polityka 1.11.2022, 22:34 sposób na wegetariańską kolację ! niestety, ale czas, kiedy wcinałem codziennie dwa obiady i dobrą kolację, już dawno minął. A że minęło od tego czasu sporo lat, to i zmieniły się także sposoby odżywiania. O ile kiedyś jadło się to, co było, tak teraz trzeba...
Gotowanie 16.07.2022, 21:02 bezmięsne obiadki - mniam, mniam... Co raz możemy spotkać się z modą na różne jedzenie. Kiedyś bardzo brakowało na polskim rynku mięsa. Brakowało go w sklepach, ale nie na wszystkich stołach... Za to dzisiaj aż trudno jest dostrzec potrawy bez mięsa, chyba że...
Gotowanie 24.12.2021, 08:10 pstrąg w galarecie ! Cześć ! Dość dawno zakończyłem pracę nad buszowaniem w kuchni dlatego, że w zasadzie wyczerpałem wszystkie istotne tematy. Okazuje się jednak, że nie do końca. Przez ten czas nabrałem praktyki w przygotowaniu nowych rozwiązań,...